En vakuole er et væskefylt rom som finnes i alle levende planteceller. Dyreceller har også vakuoler, men de har flere enn en, og de er mindre. Vakuolen er avgrenset mot resten av cellens innhold av en membran.

Faktaboks

Uttale
vakuˈole
Etymologi
av latin ‘tom’

Vakuolen er viktig fordi den opprettholder cellens saftspenning, turgor, og fordi den lagrer forskjellige organiske forbindelser, enten til senere bruk eller som avfallsstoffer. Den spiller en viktig rolle i cellens stoffomsetning og inneholder blant annet hydrolytiske enzymer som spalter visse organiske forbindelser.

De unge cellene i delingsvevene (meristemene) har vanligvis mange små vakuoler, men under cellens vekst og differensiering smelter disse sammen til en stor, sentral vakuole som utgjør det meste (over 95 %) av cellens volum.

Vakuolens innhold, cellesaften, er en tynn vandig løsning av uorganiske ioner, sukker, organiske syrer, eventuelt fargestoffer med mer. Cellesaften er gjerne svakt sur med noe lavere pH enn cytoplasma.

Vakuolen er avgrenset mot cytoplasma av en membran, tonoplast, som blant annet regulerer stofftransporten mellom cellesaft og cytoplasma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg