Vårmarihånd

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vårmarihånd er en stor og iøynefallende art i orkidéfamilien. Dette er en av de tidligst blomstrende orkidéene om våren og selv om den har krav til noe rikere jord, er den ganske vanlig i lavlandet fra Østfold til Troms. Vårmarihånd er en kraftig, lysere grønn plante med noen titalls rødfiolette blomster på en kraftig blomsterstengel og som navnet tilsier blomstrer den på våren.

Faktaboks

Etymologi
Av det greske ordet for testikkel, orkhis. Og masculus, gresk for hannlig.
Også kjent som
vårmarihand
Vitenskapelig navn
Orchis mascula
Beskrevet av
(L.) L.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Vårmarihånd, blomsterstand
Blomsterstand av vårmarihånd, ganske lys utgave, Ullensvang. På blomsten nede til høyre ses tydelig at sporen peker skrått oppover.
Vårmarihånd, blomsterstand
Lisens: CC BY SA 3.0

Vårmarihånd blir opptil 40 centimeter høy og har flere store, ganske breie blad ved bakken og kun bladslirer uten bladplatestengelen. Bladene har bare unntaksvis flekker.

Plantene har én blomsterstengel som har fra ti blomster hos små individer til flere titalls hos kraftige planter. Blomstene er ganske store, rødfiolette – en sjelden gang hvite – og har en stor, treflika leppe med mørke flekker. To av blomsterbladene peker skrått bakover og oppover, mens de tre siste samles som en hjelm over reproduksjonsstrukturene og åpninga til sporen. Sporen er nærmest kølleforma og peker skrått oppover, noe som ville vært upraktisk om plantene produserte nektar, men vårmarihånd har ikke nektar. Sporenes lengde er målt til mellom 12 og 15 millimeter i ulike populasjoner i Sverige.

Fruktene er en kapsel med ørsmå frø. Rotknollene hos vårmarihånd er to store eggforma knoller. Midt på sommeren vil en av knollene være brun og innskrumpet, mens den andre vil være hvit og svulmende. Den første representerer fjorårets opplagsnæring for årets vekst og den andre bygger opp næring til neste år. Rikelig med lagra næring er nødvendig for at en så stor plante skal kunne vokse opp og blomstre så tidlig som denne arten gjør.

Utbredelse

Vårmarihånd finnes på baserik grunn i mange ulike habitater; edellauvskog, furuskog, eng, beiter, hei og av og til i myr. Arten forekommer spredt til vanlig i laverliggende strøk i store deler av Sør-Norge og videre til Troms. Vårmarihånd er funnet i fleste deler av Europa og finnes også i vestlige Asia og nordvestlige Afrika.

Reproduksjon

Vårmarihånd, nærbilde med tydelige pollinier.
Nærbilde av vårmarihånd-blomster der de to polliniene (pollenkøllene), som er en omdanna pollenknapp, er tydelige. Ullensvang.
Vårmarihånd, nærbilde med tydelige pollinier.
Lisens: CC BY SA 3.0

Som nær halvparten av alle orkidéer mangler vårmarihånd nektar og har dermed ikke noen belønning for besøkende insekter. Arten må derfor lite på såkalt «narrepollinering», som betyr at plantene ser ut som de skulle ha belønning, men siden de ikke har noen belønning narres insektene. Et slikt system er avhengig av at narre-plantene finnes i lav frekvens i forhold til belønnende planter eller så må besøkerne som leter etter mat være uvante (naive).

Undersøkelser fra Sverige har vist at plantene der pollineres av humler og ulike solitære bier. Siden vårmarihånd blomster så tidlig, vil det være få andre blomstrende arter og nok overvintra eller nyklekka insekter vil besøke blomstene selv om matsøket er resultatløst, til at pollinering kan sikres.

Navn

Det norske navnet på denne arten er på et vis misvisende fordi arten ikke har "hender" som det vises til. Disse hendene er rotknollene hos marihåndartene i slekta Dactylorhiza. Imidlertid er plantene over bakken så like at man ikke har skilt på dem. En siste norsk art som har lignende utseende er narrmarihånd som har lignende rotknoller som vårmarihånd og inntil nylig var plassert i samme slekt som vårmarihånd. Etter nåværende oppfatning av vårmarihåndslekta er vårmarihånd den eneste arten i Norge. I nabolandene finnes en håndfull andre arter og på verdensbasis regnes det med rundt tjue arter.

Det latinske navnet på slekta er Orchis og dette kommer av det greske ordet for testikkel, orchis. Dette henspiller naturligvis på rotknollenes form. Slektsnavnet er også utgangspunktet for navnet på hele orkidéfamilien, Orchidaceae.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vårmarihånd
Orchis mascula
Tidligere vitenskapelig navn
Orchis masculus
Artsdatabanken-ID
99541
GBIF-ID
2849427

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg