Utenforskap er et uttrykk som i dagligtale brukes om manglende sosial tilknytning til samfunnet rundt. Uttrykket beskriver en situasjon der enkeltmennesker eller grupper av mennesker står utenfor samfunnet ellers, for eksempel der de ikke deltar i arbeidsliv eller tar utdanning, eller der de mangler språklig eller kulturell tilknytning til samfunnet ellers.

Mens ensomhet beskriver den individuelle opplevelsen av å mangle og savne sosiale relasjoner og tilknytning (det vil si psykologisk), brukes utenforskap mer strukturelt om manglende sosiale koblinger i samfunnet (det vil si sosiologisk). Utenforskap kan dermed også betegne en situasjon der en gruppe individer, for eksempel innvandrere eller pensjonister, i mindre grad deltar i samfunnet enn andre.

Utenforskap er ikke etablert som fagterm, men er knyttet til andre sosiologiske begreper. For eksempel vil resultatet av utenforskap kunne være anomi, eller normløshet som beskrevet av Émile Durkheim, hvor individers adferd i for liten grad reguleres av samfunnet. I situasjoner der utenforskap kjennetegner hele grupper av individer, kan det oppstå såkalte «parallelle samfunn» hvor slike ikke-integrerte grupper utvikler sin egen kultur og sine egne lover, regler og institusjoner.

Opplevelse av utenforskap kan brukes som en motsats til opplevelse av fellesskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg