Utbytteskatt er en skattaksjeutbytte til personlige aksjonærer. Aksjeutbytte og gevinst beskattes utover et fastsatt skjermingsfradrag, som først ble innført ved skattereformen i perioden 2004 til 2006.

Hovedformålet med modellen som ble innført under skattereformen var å redusere forskjellen i beskatning av kapital og arbeid ved å beskatte utbytte ut over et visst nivå som alminnelig inntekt.

For personlige aksjonærer blir skatt på utbytte beregnet ut fra aksjonærmodellen, mens skatt på utbytte for andre aksjonærer, for eksempel aksjeselskap, vurderes etter fritaksmetoden.

Aksjonærmodellen

Aksjonærmodellen anvendes til å beregne personlige aksjonærers beskatning på gevinst og utbytte fra aksjer utover skjermingsfradraget. For den delen som overstiger skjermingsfradraget blir den personlige aksjonæren beskattet etter sats for alminnelig inntekt, med en oppjusteringsfaktor som fastsettes årlig i skatteloven.

Skjermingsfradraget bestemmes av den enkelte aksjes anskaffelsesverdi og skjermingsrenten som fastsettes årlig på bakgrunn av en tremåneders gjennomsnittlig rente på statskasseveksler. Ubenyttet skjermingsfradrag er fremførbart og kan benyttes i senere år.

Oppjusteringsfaktoren ble innført i 2016 for å utjevne forskjellen i marginalskatt ved å ta ut selskapets gevinster som utbytte fremfor lønn.

Fritaksmetoden

Fritaksmetoden fritar i hovedsak andre aksjeeiere for skatt, blant annet for å unngå at utbytte eller gevinst blir beskattet før den tilegnes en personlig skatteyter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg