En understrøm er en strøm som går under havoverflaten og som har sin høyeste hastighet i dypere vannlag, ofte nær bunnen.

Gjennom sund og streder går det gjerne understrømmer i motsatt retning av overflatestrømmen. Se for eksempel Baltiske strøm og Bosporus.

Ikke mange understrømmer har fått navn, men den store og sterke Cromwellstrømmen i det ekvatoriale strømsystemet i Stillehavet er et unntak.

Understrømmer er drevet av horisontale trykkforskjeller, slik den storstilte termohaline sirkulasjonen i verdenshavene er et eksempel på. Understrømmer kan også oppstå når vannmasser stuver seg opp nært land. Eller når vannmasser drives fra land under oppvelling-situasjoner.

På liten skala kan understrømmer forekomme ved havstrender; disse skyldes i hovedsak utoverstrømming av det vannet som stuves opp mot land av bølgene. På engelsk kalles denne formen for understrøm undertow. Styrken på slike understrømmer avhenger av bølgehøyden og til en viss grad av lokale bunnforhold. Disse understrømmene må ikke forveksles med de utgående overflatestrømmene (på engelsk kalt rip currents) som kan være skumle for badende. Se strand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg