trykkoppløsning mellom to sandkorn
Trykkoppløsning på kontakten mellom to kvartssandkorn, sett under mikroskop (tynnslip). Det minste kornet er knapt 0.5 mm i diameter. Kornene har "smeltet" inn i hverandre på kontaktpunktet og dannet en felles flate. De er nå sammensveiset langs denne flaten og har gjort sanden til en sandstein. Den Nubiske sandsteinen, Sinai, Egypt.
trykkoppløsning mellom to sandkorn
Lisens: CC BY SA 3.0
Trykkoppløsningssøm i kalkstein

Sort bølget stripe midt i bildet representerer en trykkoppløsningssone i fossilrik ordovicisk kalkstein, hvor kalken har blitt fraktet bort og mørke ikke-oppløselige mineraler (leire) ligger igjen som en tynn mørk sone. Nærsnes, Oslo.

Trykkoppløsningssøm i kalkstein
Lisens: CC BY SA 3.0

Trykkoppløsning er oppløsning av mineraler, fortrinnsvis langs kontaktflater mellom mineralkorn i porøse sedimenter og sedimentære bergarter, der det ytre trykk overskrider det hydrostatiske trykket i porevæsken. Trykkoppløsning er mest vanlig for kvarts og karbonatmineraler.

Også temperatur spiller inn, spesielt ved trykkoppløsning av kvarts, hvor en temperatur på 90-120 °C må til for at prosessen skal bli effektiv. Det tilsvarer et dyp i et vanlig sedimentbasseng på rundt 3500 meter. Det oppløste materiale kan felles ut igjen i tilgrensende områder, der trykket er lavere, eller føres lenger av sted i oppløst tilstand. På denne måten kan for eksempel sand bindes sammen til en fast sandstein. Denne prosessen kalles sementering, og er en diagenetisk prosess.

Trykkoppløsning forekommer diagenetisk som et resultat av vekten til overliggende sedimenter, forsterket gjennom korn-korn kontaktflatenes størrelse og tetthet. Sekundært kan trykkoppløsning også forekomme som resultat av tektoniske spenninger, vanligvis kompresjon relatert til fjellkjededannelse eller platekollisjoner. I sistnevnte tilfelle er stylolitter vanlige, ofte med en nær vertikal orientering normalt på største spenningsretning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg