Trollhummer
Trollhummer
Lisens: CC BY SA 3.0

Trollhummer er en gruppe med ganske små og fargesterke krepsdyr. De har har en bygning som ligner på hummer, men bakkroppen er bøyet inn under brystet, slik at de minner om krabber. De beveger seg ved å slå halen inn under seg.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Galatheidae

I systematikken utgjør trollhummer en egen familie under trollkreps som igjen hører til tifotkreps. Det finnes ni arter av trollhummer i norske farvann. De små artene er vanskelig å skille fra hverandre.

Beskrivelse

Trollhummere ligner på hummer og andre langhalekreps i bygning, men bakkroppen er bøyet inn under brystet, slik at de også minner om krabber i utseende. Artene er ofte forholdsvis små, og har ofte sterke røde og oransje farger. Haleviften er stor og bred. Halen er ofte bøyd inn under kroppen.

De hører til tifotkrepsene og har altså ti bein. Som hos andre trollkreps, er femte par gangbein sterkt redusert. Første par gangbein er lange og med store klosaks. Trollhummer skiller seg fra langhalekreps ved at tredje par gangbein ikke har klør.

Arter

Blant de vanligste er langfingerkreps (Munida rugosa), som blir 7 cm lang, og er utbredt langs kysten av Sør-Norge. Den har en spesiell, spiss pannetorn med spisse sidetenner.

Muddertrollkreps (Munida sarsi) finnes nord til Nord-Norge og Barentshavet. Den blir 7 cm lang, og lever for det meste på dypt vann. Munida tenuinana er en annen art som er vanlig langs hele kysten. Arter i slekten Munida er vanlig på rekefeltene.

Liten trollhummer, eller pygmetrollhummer (Galathea intermedia) blir bare 18 mm lang. Den lever vanligvis på grunt vann og på sand- og steinbunn fra Oslofjorden til Troms.

Den såkalte krinakrabbe (Galathea strigosa) er den største arten i våre farvann, blir 8 cm, og kjennes på at klosaksen er sterkt besatt med pigger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Christiansen, M.E. (1972). Bestemmelsestabell over Crustacea, Decapoda, tifotkreps. 72 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Moen, F.E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. Nordeuropeisk marin fauna. 5. utg. 768 sider. Kom forlag.

Faktaboks

trollhummer
Galatheidae
Artsdatabanken-ID
16551
GBIF-ID
9657

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg