Oslo Grand Prix
Travsport. Hingsten Steinlager og kusken Per Oleg Midtfjeld under løpet Oslo Grand Prix på Bjerkebanen i 2006.
Oslo Grand Prix
Av /NTB Scanpix.
Travsport

Travsport. Fra et travløp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Travsport er en hestesport der det kappkjøres med lett tohjuls vogn (sulky) og kusk. Travsport foregår på bane med to svinger (venstresvinger) og to langsider, og er ofte arrangert som veddeløp med totalisatorspill.

Hesten skal bevege seg i trav, en gangart hvor diagonale benpar vekselvis forflyttes. Det er strenge regler for rent trav, og lengre eller gjentatt galopp fører til diskvalifikasjon. Blant annet i USA brukes passtrav (pacing) mer enn vanlig trav. Her forflyttes samsidige benpar samtidig.

Mens man tidligere brukte sleder (på isbaner) og relativt tunge vogner, brukes nå sulky, en lett vogn utstyrt med gummihjul som gir liten friksjon og tillater stor fart.

Konkurransetyper

Travhestene er inndelt i varmblods- og kaldblodshester med separate konkurranser. Det startes dessuten i mange løp etter grunnlag, det vil si etter hvor mange penger hestene har vunnet. Hester med høye grunnlag får da ett eller flere løpstillegg à 20 m. Det arrangeres også løp for bestemte aldersklasser, blant annet derby og kriterium.

I Norge er det utelukkende grusbaner med banelengde fra 800 m til 1000 m, det siste vanlig på nyere og større baner. Konkurransedistansene varierer fra 1600 til over 4000 m, og hestenes fart og rekorder noteres per 1000 m (kilometertid).

Startmetoder

Starten foregår som voltestart eller autostart. Ved voltestart kjører hestene i sirkel bak startlinjene, slik at de er i kjøreretningen like bak sin linje når startordren kommer. Dette benyttes i løp hvor hester har tillegg. I store og viktige løp benyttes som regel autostart. En startbil påmontert en startgrind samler i en viss avstand fra startlinjen hestene bak seg i en eller to linjer og akselererer så i fra når linjen passeres.

Viktige løp

Bjerke-68
Løpsdag på Bjerke, 1968.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Store internasjonale travløp er blant annet Prix d'Amerique fra 1920 på Vincennes-banen i Paris (2700 m), The Hambletonian Stakes i USA for treårige hester fra 1926 og Elitloppet på Solvalla, et sprintløp.

Store norsk løp er H.M. Kongens pokalløp, Norsk Travkriterium for treåringer, Norsk Travderby for fireåringer, NM, Oslo Grand Prix, Jacob Meyers pokalløp (kaldblod) og Axel Jensens minneløp (varmblod). Årlig kåres kusken med flest seirer på totalisatorbanene til landschampion.

Det arrangeres også VM og EM for travkusker. Ulf Thoresen har vunnet 4 VM og 2 EM, Karsten Buer og Gunnar Eggen har vunnet EM.

Historie

USA regnes som travsportens hjemland. Allerede i 1806 travet den amerikanske hesten Yankee en engelsk mil på 2.59,0.

Det første regulære travløp i Norge fant sted 1832, og Det Norske Travselskap ble stiftet i 1875. Den gang gikk mange løp på isbaner, den første landbanen ble anlagt på Slependen ved Oslo i 1870-årene. Bjerke Travbane, landets hovedbane, ble grunnlagt av Arne Haugerud og åpnet i 1928, og samtidig ble totalisatorspillet innført. Foruten i Oslo finnes det travbaner med totalisator ti andre steder i Norge. Man kan også spille på hester uten å møte opp på banene (rikstoto). Den er i tillegg vernet av Riksantikvaren

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg