Toppdykker
Toppdykker

Vår og sommer har toppdykkeren en markert halskrave i svartbrunt og med svart, todelt topp. Foto: Per-Erik Skramstad (CC BY-NC-SA 4.0)

.
Lisens: fri

Toppdykker er en fugleart i familien dykkere. Den er den største av de seks artene av dykkere som er observert i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Podiceps cristatus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Vekten varierer fra cirka 700–1400 g, og lengden er rundt 48 cm. Undersiden av fuglen er hvit, mens oversiden er gråbrun. Om vår og sommer har fuglene en markert halskrave i svart-brunt, med en svart, todelt topp.

Utbredelse og bestand

Toppdykkeren er utbredt over det meste av Eurasia, i tillegg i Australia og på New Zealand. I Norge var antall hekkende par 300–500 i 1994, og etter det har bestanden holdt seg på samme nivå eller minket noe. Arten hekker over store deler av Østlandet og på Jæren. Den har også hekket i flere vann i Nord-Trøndelag. Bestanden er imidlertid størst i Akershus og Østfold.

Levevis

Reiret består av vannplanter og plasseres ved ferskvann, enten flytende eller i vannkanten. De 3–6 eggene ruges av begge kjønn i cirka 28 dager. Ungene blir flygedyktige etter 10–11 uker. Toppdykkeren er for det meste en trekkfugl, men en del overvintrer langs kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

toppdykker
Podiceps cristatus
Tidligere vitenskapelig navn
Podiceps cristatus cristatus
Artsdatabanken-ID
3953
GBIF-ID
2482054

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg