Tilsyn er ett av flere virkemidler statlige myndigheter bruker for å følge opp intensjoner i ulike lover, forskrifter og bestemmelser. Tilsynene er ofte underlagt departementene, men har en faglig uavhengighet til å drive virksomheten slik de selv mener er faglig forsvarlig.

Tilsynene er også viktige rådgivere inn mot politiske myndigheter både i utformingen av politikk og gjennomføringen av den. Tilsynene spiller en avgjørende rolle i den utviklingen og iverksettingen av faglige standarder og regelverk som skjer i de internasjonale fagmiljøene for eksempel i EU.

De ulike tilsynene skal medvirke til at befolkningens behov for tjenester blir ivaretatt, at tjenestene blir drevet på en faglig forsvarlig måte, at svikt i tjenesteytingen forebygges og at ressursene i tjenestene blir brukt på en forsvarlig og effektiv måte.

Blant de statlige tilsyn er Arbeidstilsynet, Datatilsynet, Helsetilsynet, Statens jernbanetilsyn, Konkurransetilsynet, Finanstilsynet, Lotteri- og stiftelsestilsynet, Luftfartstilsynet, Mattilsynet, Medietilsynet, Petroleumstilsynet og Post- og teletilsynet.

For å understreke tilsynenes uavhengighet er flere av dem lokalisert andre steder enn den delen av forvaltningen de skal kontrollere, i praksis utenfor Oslo. Flyttingen av flere tilsyn ut av Oslo skapte politisk strid på begynnelsen av 2000-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg