Collage av bilder fra actionthrilleren Tenet (Christopher Nolan, 2020), som blant annet ble filmet på taket av Operahuset i Oslo.
/deepskyobject.
Lisens: CC BY 2.0
Regissør Alfred Hitchcock (til høyre) med skuespillerne Grace Kelly (i midten) og James Stewart (til venstre) under innspillingen av spenningsfilmen Rear Window (1954).
/x-ray delta one.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Thriller er en samlebetegnelse på ulike typer spenningsfortellinger i film og på TV. Sjangeren overlapper ofte med grøsser, og kombineres gjerne med andre sjangre.

Faktaboks

Etymologi
Engelsk thrill, ‘spenning’
Også kjent som

spenningsfilm, spenningsserier

Hensikten med en thriller er å utløse opplevelser av spenning hos tilskueren, og dette er viktig i mange ulike filmsjangre. Man kan si at alle filmfortellinger har grader av spenning i seg, og at tilskueren alltid vil lure på hvordan ting skal gå. Men spenningselementer har spesielt stor betydning i actionfilmer som Tenet (Christopher Nolan, 2020), spionfilmer som James Bond-serien, science fiction-filmer som Source Code (Duncan Jones, 2011), politiske konspirasjonsfortellinger som JFK (Oliver Stone, 1991) og kriminalfilmer som The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991). TV- og strømmeserier kan ivareta spenningen gjennom sin episodiske struktur, som blant annet i 24 (Stephen Hopkins et al, 2001–2014) og Homeland (Michael Cuesta et al, 2011–2020). Hver episode slutter midt i en spennende situasjon, eller med å lansere et nytt spenningsspørsmål, og tilskueren vil ønske å se neste episode for å få svar.

Thriller-betegnelsen blir også brukt om psykologiske grøsserfilmer. Det har dessuten vært vanlig i filmhistorien at grøssere med større kommersiell eller kunstnerisk prestisje blir gitt merkelappen thriller heller enn de antatt mer «primitive» betegnelsene grøss og skrekk. Eksempler på dette er Michael Powells Peeping Tom (1960) og Steven Spielbergs Jaws (1975). Et populærkulturelt eksempel på overlappingen mellom grøsser og thriller vises i musikkvideoen til Michael Jacksons kjempehit Thriller fra 1982: Her fråtses det i skrekkfilmmotiver som zombier, og grøsserikonet Vincent Price låner stemmen sin til lydsporet.

En av de viktigste filmskaperne i thriller-tradisjonen er britiske Alfred Hitchcock, og noen av de mest sentrale filmene hans som rendyrker spenningselementer er Rear Window (1954), Vertigo (1958), North by Northwest (1959), Psycho (1960) og The Birds (1963). I senere tid har for eksempel David Lynch og M. Night Shyamalan hatt stor innflytelse på ulike typer spenningsfilm og spennings-TV, Lynch med blant annet Blue Velvet (1986) og Twin Peaks (1990–1991, oppfølger i 2017) og Shyamalan med blant annet The Sixth Sense (1999) og Split (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg