Tettemelk er en urgammel, nordisk form for surmelk. Den har forholdsvis høyt karbondioksidinnhold (ca. 1 prosent) og litt alkohol (ca. 0,5 prosent), og den er frisk syrlig, aromatisk og seigtflytende. Virksomme mikroorganismer i tettemelk er melkesyrebakterier og gjær.

Faktaboks

Også kjent som

tettemjølk, tjukkmjølk, tjukkmelk

Tettemelk fremstilles ved hjelp av tette, en startkultur av de nevnte organismene som strykes ut eller helles i melkebeholderen, deretter tilsettes spenevarm melk. Tetten må forplantes i ny melk med visse mellomrom. Den kan tørkes inn og holder seg da virulent i lengre tid. Dør tetten ut eller blir unormal, må ny tette skaffes. Det er en utbredt tro at tettemelk kan fremstilles av plantene tettegress og soldugg, men vitenskapelige undersøkelser har ikke bekreftet dette.

En variant av tettemelk er kjellermelk, som også ble fremstilt ved hjelp av tette, som regel av kokt håndskummet eller maskinskummet melk. Kjellermelk er mindre seig enn tettemelk og har fra gammelt av vært reservemelk i den melkefattige årstiden.

Tettemelk har i hele Norden spilt en stor rolle i folkeernæringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg