Terpener er en gruppe organiske forbindelser som utgjør viktige bestanddeler av de eteriske oljene.

Faktaboks

Uttale
terpˈener

Terpener er fargeløse, sterkt lysbrytende væsker, oftest med karakteristisk lukt. Kokepunktet ligger mellom 150 °C og 180 °C, og de er alle lettere enn vann. Ett enkelt naturlig forekommende terpen er fast, nemlig kamfen.

Kjemisk sammensetning og egenskaper

Terpener er bygd opp av isoprenenheter (C5H8) med et varierende antall oksygenatomer og varierende grad av umettethet. De har vanligvis et molekylskjelett med formelen C10H16, men man kjenner også sesquiterpener, C15H24, diterpener, C20H32 og triterpener, C30H50 (se squalen).

De fleste terpener er optisk aktive og opptrer ofte i naturen så vel i høyre- som i venstredreiende form, dessuten opptrer optisk inaktive blandinger av de to former. Terpener er oftest umettede forbindelser og vil derfor lett addere forskjellige stoffer. Av samme grunn oksideres de lett. I luft og særlig i dagslys opptar de oksygen og danner forskjellige tyktflytende oksidasjonsprodukter. Ved oppvarming vil mange polymeriseres, noe som også gjør dem mer tyktflytende.

Klassifisering

Terpenene inndeles i tre hovedgrupper:

  1. Alifatiske eller olefiniske terpener, der karbonskjelettet utgjøres av åpne kjeder som inneholder tre dobbeltbindinger. Den viktigste representanten er myrcen, som finnes i bayolje.
  2. Monosykliske terpener, som inneholder en 6-leddet karbonring med en metyl- og en isopropylgruppe, oftest i 1,4-, men også i 1,3-stilling, altså samme karbonskjelett som i cymen. Molekylene inneholder to dobbeltbindinger. To eksempler er limonen og dipenten.
  3. Bisykliske terpener, hvor molekylene består av to sammenbygde ringer som bare inneholder én dobbeltbinding. Her finnes det viktigste av alle terpener, pinen.

Derivater

Oksygenholdige derivater av terpenene utgjør det vi kaller kamferarter, for eksempel borneol, kamfer og mentol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg