Termoluminescens er en kortvarig lysutsendelse som kan oppstå ved langsom oppvarming av enkelte stoffer. Dette er en form for fosforescens. Effekten blir utnyttet i stråledosemetre, der mengden lys som sendes ut ved oppvarming er proporsjonal med stråledosen som stoffet har vært utsatt for. Den brukes også i aldersbestemmelse, blant annet for keramikk (termoluminescens-datering).

Faktaboks

Uttale
-sˈens
Etymologi
av termo- og latin ‘lys-evne’

Termoluminescens skyldes elektroner som er fanget i eksiterte tilstander, som de ved en bestemt temperatur i stoffet lett frigjøres fra, og deretter faller tilbake til grunntilstanden mens det sendes ut karakteristisk lysstråling. Lyset skiller seg fra glødelys ved at det sendes ut ved langt lavere temperatur, i enkelte tilfeller til og med under romtemperatur (etter avkjøling til mye lavere temperatur og etterfølgende oppvarming). Lyset har en karakteristisk farge for stoffet, og denne endrer seg ikke med temperaturen.

Termoluminescens forekommer ved enkelte fosforer. Det har et maksimum ved en temperatur som er karakteristisk for stoffet og dør langsomt ut hvis stoffet holdes på denne temperaturen, men øker raskt ved fortsatt oppvarming.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg