Termodiffusjon er innen kjemi og fysikk det at ulike isotoper (atomer av samme grunnstoff, men med forskjellig masse) blir delvis atskilt av i et fluid (væske eller gass) på grunn av temperaturforskjeller i fluidet. Metoden brukes for å anrike et stoff på den lettere eller tyngre av to isotoper som er til stede i stoffet.

Faktaboks

Uttale
termodiffusjˈon

I Clusius' termodiffusjonsrør, som benyttes for gasser, går en varmetråd langs aksen av et langt rør, mens rørveggen holdes avkjølt. Når gass ledes langsomt gjennom røret, vil den lette isotopen diffundere mot aksen og den tunge mot rørveggen. Ved å samle opp gassen som strømmer ut nær aksen, og la denne gjennomløpe samme prosess en rekke ganger, kan man etter hvert oppnå betydelig anrikning. Metoden er energikrevende og for kostbar for for eksempel anrikning av uran i industriell målestokk. Metoden brukes for å frembringe små mengder av spesielle isotoper for vitenskapelig bruk fordi den er så enkel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg