Standard brukstelegram fra 1960-tallet. En enkelt og kortfattet beskjed om en lærer-tilsetting, levert mottakeren sammenbrettet og forseglet med oblat – her med reklame for festblankett. Minstetaksten dette året var kr 3,40 og tillot 7 hele ord som her er godt utnyttet: "Konstituert Fjordgard Skole. Overtar De? Lenvik Skolestyre".

Telegram var en melding som ble sendt i det historiske telegrafisystemet. Telegrammet kunne være en beskjed eller en annen type melding, senere ble telegram ofte benyttet til ulike hilsener.

Faktaboks

Uttale
telegrˈam
Etymologi
av gresk tele-, ‘fjern, som virker på avstand’ og -gram, ‘som er skrevet’ av graphein, ‘å skrive’

Den alminnelige telegrafitjenesten ble faset ut på begynnelsen av 2000-tallet etter over 150 års virke, og telegram er erstattet av brev, SMS-meldinger eller chat-funksjonalitet i nett-tjenester.

Telegram-benevnelsen ble imidlertid tatt i bruk igjen da det i 2013 ble lansert en ny app for sky-basert direktemelding, videokonferanse og IP-telefoni med dette navnet.

Blankettene

«Det norske flagg». Norsk flagg og en flyvende måke. Her benyttet til konfirmasjonshilsen.

Sverresborg Trøndelag Folkemuseum/Digitalmuseet.

Telegram ble benevnelsen på de blankettene mottakerstasjonen skrev ut og leverte til mottakeren. Rikstelegrafen (Televerket) utviklet tidlig egne standardblanketter som ble utfylt for hånd eller på annen måte. Siden det måtte betales for antall ord – i tillegg til avstand, utviklet det seg et eget «telegramspråk» hvor unødvendige ord ble utelatt (se eksempel blant illustrasjonene).

Budskapet kunne leveres inn ved oppmøte på egne telegraf-ekspedisjoner. Etter hvert som telefonen ble allemannseie, kunne man også ringe inn budskapet, og utover på 1900-tallet ble også meldingene telefonert fram til mottakerstedet.

På nærmeste telegrafstasjon ble budskapet nedskrevet, og utlevering kunne skje ved bud eller brev i posten der avstanden til mottakeren var for stor. Mottakeren kunne også få budskapet over telefon – som supplement til blankettmelding.

Blankettene ble gjerne levert sammenbrettet, forseglet med oblat, og levert mottakeren mot kvittering.

Historikk

Telegram

Hilsen med takk til Stavanger by fra kronprins Olav og kronprinsesse Märtha, i anledning prins Haralds fødsel. Fra minnealbumet til ordfører Lauritz Wilhelm Hansen (1879-1953), levert av familien til Stavanger byarkiv.

Telegram
Tilhører Stavanger byarkiv/Digitalmuseet.

Telegrafi ble utbygd i Norge fra 1855 og ga grunnlaget for å opprette Den Kongelige electriske Telegrafs Expedistion (Telegrafverket), forløperen til Telenor. Meldinger kunne sendes ved hjelp av morsesignaler langs utbygde linjer. Fra 1906 kunne slike signaler sendes trådløst i Norge, såkalt radiotelegrafi.

Til sammenligning kom telefon i Norge fra 1880 med mulighet for samtaler. Den var linjebasert i nærmere 100 år. Senere har den blitt både «trådløs», automatisert og digitalisert, og under benevnelsen mobilen, er den ikke bare for samtaler, men dekker også mye av de gamle telegram-funksjonene og mye mer.

Da telegrafi kom på 1850-tallet, var det et stort kommunikasjonsmessig framskritt siden kurerer, sendebud eller brev i posten var alternativet. Det er et paradoks at den første telegraflinja (mellom Kristiania og Drammen i 1855) ble utbygd «for Postverkets regning» – før Televerket ble etablert.

På samme tid fikk Norge sin første jernbane (Hovedbanen ferdig høsten 1854), og parallelt med skinner og spor, ble det bygd en telegraflinje. Dette først og fremst av drifts- og sikkerhetshensyn for å koordinere togtrafikken og varsle ankomst. Men linjenettet ga også reisende muligheter for å sende meldinger, blant annet forhåndsbestille videre skyss fra ankomststasjonen.

Trafikkutvikling og konkurranse

Øverst Televerkets festblanketter, Måker (motiv fra 1911), Flagg med måke (fra 1947). Nederst: Blankettmotiv benyttet også av Nasjonalforeningen/Sanitetsforeningen, f.v. Gratulerer (motiv fra 1930), Sommerblomster (fra 1961) og Si det med blomster (fra 1974).

Oblat til forsegling av telegrammet slik at mottakeren fikk en «lukket» sending.

Bygging av telegraflinjer og telegrafstasjoner tok snart fart. Først på det sentrale Østlandet, deretter langs kysten nordover, og i 1870 ble Vardø i Finnmark knyttet til nettet. I forhold til brevkommunikasjon var telegram langt dyrere, men kom mye raskere fram – spesielt over lange avstander.

Rundt år 1900 ble det sendt rundt 1,3 millioner telegram årlig innen Norge. I 1920 var det økt til 3,9 millioner før trafikken gikk tilbake. Årsaken var dels at telefonnettet ble stadig utvidet, og både bedrifter og private fikk egne telefonapparat, dels at postgangen ble raskere etter at flyet gradvis ble tatt i bruk til postbefordring (fra 1920-tallet).

Innlandstelegram, inklusiv festtelegram, hadde en rekord på 6,8 millioner årlig like etter slutten på andre verdenskrig, men deretter gikk trafikken ned fra år til år. I tillegg til at stadig flere fikk innlagt telefon, var luftposttilbudet så godt at de fleste brev innenriks kom fram på et par dager. I 1955 var brevportoen 30 øre, mens minstetaksten for telegram var kr 2,50.

Televerket la ned sin telegramtjeneste i 1980, og NSB året etter.

Festblankett

Privat telegram fra tidlig 1900-tall. Ikke ment for telegrafi, men lå i frankert konvolutt for postomdeling.

Telegrafbud
Telegrafbud Walter Eriksen på vei ned Karl Johans Gate, Oslo, ca. 1951.
Av /digitaltmuseum.no.
Lisens: CC BY SA 2.0

Televerket tok fra 1907 i bruk egne telegramblanketter med fargerike motiv. Disse fikk benevnelsen festblanketter – og forkortelsen LX, og med stadig nye motiver var disse i bruk fram til 1980. Ut fra motivet var disse «skreddersydd» til bryllup, konfirmasjoner, åremål, jubileer og andre anledninger hvor man ønsket å gratulere eller vise omtanke.

Festblankettene var stort sett i A4-format, ble brettet en gang og levert mottaker i konvolutt. Norges Statsbaner som hadde sin egen telegramtjeneste, tok samtidig i bruk de samme motivene i sine festblanketter.

Fra 1929 samarbeidet Televerket med Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norske Kvinners Sanitetsforening om utforming og trykking av festblanketter. Foreningene sto for motivvalg og trykking, mens Televerket sørget for reklame og salg. Overskuddet ble delt. Flere kjente kunstnere var med og utformet blankettene, blant andre Ruth Krefting, Jacob Weidemann og Theodor Kittelsen.

Private telegram

Eksempler på postogram over et utvalg postbrev. Ludvig i Flåklypa minner om at «å itte gratulere, det er fali, det».

Samtidig med Televerkets festblanketter i 1907 ble det i Oslo laget private gratulasjons-blanketter som ble spesielt populære som konfirmasjonshilsener. Postens bud stod for omdeling, men da det i 1911 ble slutt på søndags-postomdelingen, fikk private tillatelse til å foreta omdelingen på årets to konfirmasjonshelger. Ordningen fikk et oppsving fra 1916 da også Televerket en tid stanset omdeling av telegrammer på søndager.

Helt fram til nyere tid har ulike anledningskort og -telegrammer for postlegging eller direktelevering vært til salgs i bok- og papirhandler og til dels i andre butikker.

Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norske Kvinners Sanitetsforening startet i 1961 med utgivelser og salg av festblanketter. De hadde samme motiv som Televerkets blanketter, men uten dets logo og riksvåpen. Disse var ment for å sendes i posten eller leveres selv. Samme foreninger fikk fra 1982 utgitt en «tilpasning» benevnt postogram. Disse ble solgt på postkontorene noen år før ordningen opphørte. Da hadde allerede Posten selv hatt årlige utgivelser av postbrev med julemotiv noen år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rafto, Thorolf: Telegrafverkets historie 1855 – 1955
  • Televerket: Statistisk årbok (flere utgaver)
  • Thue, Lars (1997): Alltid underveis : Postverkets historie gjennom 350 år

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg