Teknikk var opprinnelig betegnelse for praktiske ferdigheter hos utøvere av kunst og håndverk. I sin ene hovedbetydning brukes ordet nå om enhver form for praktiske ferdigheter (som en musikers eller idrettsutøvers teknikk, teknikker innen håndverk og kunst og teknikker for å løse matematiske problemer). En teknikk kan være tillært fra en bruksanvisning eller lærer, eller den kan være en form for «taus kunnskap» som man bare kan tilegne seg ved å øve seg på fremgangsmåten (ett eksempel er sykling). De fleste teknikker er til en viss grad en kombinasjon av disse.

Faktaboks

Uttale
teknˈikk
Etymologi
av gresk tekhne, ‘kunstnerisk ferdighet’

I sin andre betydning omfatter begrepet nå også alle hjelpemidler som inngår i utøvelsen av de praktiske ferdighetene, og betegner tradisjonelt alle hjelpemidler og fremgangsmåter for videreforedling av råstoffer fra naturen – i denne forstand er ordet nærmest synonymt med ingeniørkunst. Teknikk omfatter i vår tid alle former for metoder, redskaper, maskiner og prosesser ved formålsrettet bruk og nyttiggjøring av naturresurser og naturlover – kjemiteknikk, produksjonsteknikk, byggeteknikk, elektroteknikk o.a.

Vi snakker også om teknikk i forbindelse med samfunnsvitenskapelige og humanistiske fag og mener da metoder som tar utgangspunkt i de gitte forutsetninger og utnytter den generelle og spesielle kunnskap man har på området til målrettet virksomhet; eksempler her er begreper som hersketeknikk, taleteknikk, studieteknikk og salgsteknikk.

I dagligtale brukes ordet teknikk til en viss grad synonymt med teknologi som en samlebetegnelse på tekniske ferdigheter, hjelpemidler, prosesser og produkter innen et fag eller i samfunnet som helhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg