Tai chi chuan med vifter
Tai chi chuan i USA
I dag antas det at over 250 millioner mennesker over hele verden trener tai chi, hvorav rundt 2,5 millioner er amerikanere.

Tai chi er en kinesisk kampsport og et selvforsvarssystem som bygger på daoistisk filosofi og læren om Yin og Yang, de to grunnleggende kreftene i naturen og menneskelivet. Målet er å styrke kroppen og sinnet gjennom å oppnå økt styrke, smidighet og indre harmoni. Ingen vet med sikkerhet når tai chi oppsto, men kampkunsten kan ha røtter tilbake til 1200-tallet. Rundt 1600-tallet ble teknikkene satt sammen til stilen som kalles Chen, og som de fleste av dagens stiler har utviklet seg videre fra. Det finnes fem hovedstiler innen tai chi, som alle er oppkalt etter familienavnet til personene som utviklet dem: Chen, Yang, Wu, Sun og Wo Hao.

Faktaboks

Også kjent som
tai chi chuan, t'ai chi ch'uan, taijiquan, kinesisk skyggeboksing

I tai chi utføres nøye definerte, flytende og langsomme bevegelser, ofte satt sammen til bestemte former. For å få en motstander ut av balanse, bruker utøveren sin egen mykhet og motstanderens egen energi mot henne. En trening består gjerne av kinesiske pusteøvelser og meditasjon i tillegg til ulike bevegelser. Teknikkene er bygd på gamle prinsipper om selvforsvar og kamp. Man står ofte mange minutter i samme stilling, noe som kan gjøre tai chi både fysisk og mentalt krevende.

I Kina er tai chi svært utbredt, og mesteparten av befolkningen deler oppfatningen om at treningsformen har positiv effekt på kropp og sinn. Det er blant annet vanlig å trene tai chi i parker om morgenen, alene eller i grupper, før arbeidsdagen starter.

Grunnet sine mange antatte helsemessige fordeler, har tai chi bredt seg til store deler av verden, og praktiseres også i Norge. I dag anslås det at over 250 millioner mennesker trener kampsporten på verdensbasis.

Utstyr

Etter å ha lært grunnleggende tai chi, kan en utøver begynne å trene med sverd. Dette er det vanligste våpenet i denne kampsporten. De fleste begynner med tresverd, og bytter til metallsverd når de får mer erfaring. Det finnes egne sverdformer, bestående av ulike angreps- og forsvarsteknikker. Andre våpen som kan brukes, er eksempelvis spyd, vifte og sabel.

Drakt

Det trenes i løstsittende klær som ikke strammer, slik at utøveren kan bevege seg fritt og puste lett. Noen trener i tradisjonelle silkedrakter. Det finnes to typer sko: innesko med bomullssåler, og utesko med gummisåler. Skoene er flate, slik at man får god kontakt med bakken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tove Bakke

Hei! Eg lurer på kva som er vanlegast namn på norsk no – tai chi eller taiji? Og eg ser at ordet kampkunst er brukt, er det spesielt om tai chi? eller kan det brukast istf for kampsport? I same sjanger: er I Ching rett på norsk, eller Yijing? Stor eller liten forbokstav?
Takkar for svar - og takk for SNL, som eg brukar mykje!
Helsing Tove Bakke, oversettar

svarte Annette Münch

Hei! Både taiji og tai chi brukes på norsk, så ingen av begrepene blir feil å bruke. Det finnes dessverre ingen nøyaktig statistikk på hvilket navn som brukes aller mest i Norge i dag.
Tai chi (som jeg har valgt å bruke i denne artikkelen) er en kampsport, og kan også omtales som en indre kampsport eller myk kampsport. Kampkunst er et annet ord for kampsport, som passer godt til en del asiatiske kampsporter med mer fokus på indre vekst, verdier og kroppsbeherskelse, fremfor rå, fysiske prestasjoner. Kampsporter med hovedfokus på å overvinne en motstander, som brasiliansk jiu-jitsu, boksing og mixed martial arts, ville jeg i hovedsak ikke ha omtalt som kampkunster. (Selv om dette kan diskuteres!) Du kan med andre ord skrive både kampsport og kampkunst når du omtaler/oversetter om tai chi, men ettersom begrepet kampsport er mest kjent, kan det muligens være et godt valg?
Jeg har valgt å bruke navnet I Ching når jeg har omtalt boken på norsk tidligere. Dette er også tittelen på den norske oversettelsen.
Vennlig hilsen Annette Münch

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg