Tafsir, den tradisjonelle kommentarlitteraturen til Koranen. Klassisk tafsir skulle forklare og kommentere koranteksten ord for ord, setning for setning og inneholde en redegjørelse av hvilke historiske hendelser som var foranledningen til bestemte åpenbaringer. Dette forutsatte at forfatteren hadde omfattende kunnskaper om blant annet arabisk språk, språkhistorie, profeten Muhammads liv og forholdene på Arabiske halvøy. En av de første korankommentarene tilskrives profeten Muhammads onkel, Ibn Abbas (død 686).

Faktaboks

Uttale
tafsˈir
Etymologi

arabisk tafsīr, ‘forklaring, tolkning, eksegese, kommentar’

Den fremste representant for klassisk sunniislamsk tafsir er Abu Muhammad Ja'far ibn Jarir al-Tabari (839–923). Hans kommentar i tretti bind anvendes fortsatt og har stor autoritet. Abu al-Qasim al-Zamakhshari (1075–1144) skrev en kommentar som fikk stor innflytelse på utviklingen av islamsk filosofi (se kalam). Den tredje av de store kommentatorene er Fakhr al-Din Razi (1149–1209).

Sjiaislam (Tolvskolen) fikk sin egen kommentarlitteratur, og de første betydningsfulle verkene ble nedtegnet på 900-tallet. Viktigst er Abu Ali al-Tabarsis kommentar fra 1100-tallet.

Fra 1900-tallet har tafsirlitteraturen fått en renessanse. I sentrum står spørsmål som berører islams plass i samfunnet, knyttet til forklaringer av temaer som «islams økonomi», sosial rettferdighet og familiens betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg