.
Lisens: fri

Syrin er en buskslekt i oljetrefamilien med hvite eller fiolette blomster. Blomstene vokser i store, velduftende klaser. Det finnes 30 arter. Flere arter dyrkes som prydbusker i Norge. Vanlig syrin (latinsk navn: Syringa vulgaris) vokser i hele landet.

Faktaboks

Uttale
syrˈin
Etymologi
fra det greske ordet for ‘rør’
Beskrevet av
Carl von Linné

Syrinen kom til Vest-Europa i 1560-årene, og den første syrinen ble plantet i Norge cirka 1750. De fleste syrinartene finnes i Asia, men noen av dem vokser også i Øst-Europa.

Noen vanlige syrin-arter i Norge

  • Den hardføre ungarske syrinen (latinsk navn: Syringa josikaea) er den vanligste i Nord-Norge. Arten har blomsterklaser som peker oppover, en fra hvert skudd. Denne typen syrin har ulike varianter eller kultivarer som er dyprøde eller fiolette.
  • Nikkesyrinen (latinsk navn: Syringa reflexa) er mindre hardfør. Den er den vanligste i de sørlige delene av landet. Arten har blekt rødfiolette blomster i toppstilte, hengende klaser.
  • Kinasyrinen eller parksyrinen (latinsk navn: Syringa chinensis)har smalere blader og store, tunge blomsterklaser.
  • Persersyrinen (latinsk navn: Syringa persica) har mindre klaser og mindre blomster. Både parksyrinen og persersyrinen har fiolette blomsterklaser fra sideknoppene.
  • Japansyrinen (latinsk navn: Syringa amurensis; tidligere: japonica) har hvite blomster nesten uten kronrør.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

syrin
Syringa
Artsdatabanken-ID
102413
GBIF-ID
3172235

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg