Syrekonstanten til ei syre er et tall som forteller hvor sterk eller svak syra vil være når denne løses i vann. Ulike syrer har ulike syrekonstanter. Symbolet for syrekonstanten er Ka.

Faktaboks

Uttale

s'yrekonst'ant

Når ei syre med generell kjemisk formel HA løses i vann, så vil den spaltes i større eller mindre grad. Hvor mye som spaltes vil stabilisere seg som en likevekt, med et bestemt forhold mellom konsentrasjonen av ikke-spalta og spalta syre. Syrekonstanten, Ka, er da likevektskonstanten for denne syre-baselikevekten:

HA(aq) + H2O(l) ⇌ H3O+(aq) + A(aq)

Her står HA for et syremolekyl, aq betyr at dette er løst i vann, l står for flytende (vann) og A er det som er igjen av syra når et H+-ion er spalta av. Det avspalta H+-ionet slår seg sammen med et vannmolekyl og blir H3O+.

Likevektsuttrykket er da

Ka = [H3O+] · [A-] / [HA]

der klammeparentesene [ ] står for konsentrasjonen til stoffet som står inne i parentesen, angitt som mol/liter.

En typisk svak syre er eddiksyre hvor Ka = 1,8 · 10−5. Om lag 1 prosent av denne syra spaltes i vann. Andelen av syremolekyler som spaltes blir større jo mer fortynna syra er.

For en sterk syre som saltsyre, salpetersyre og første trinn av svovelsyre er Ka meget stor og angis vanligvis ikke.

Syrekonstanten og andre likevektskonstanter skal ikke ha enhet. Baser har en tilsvarende konstant, basekonstanten, med symbol Kb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg