Tåke
Tåke i sikte over Nøklevann i Oslo en vinterdag.

Synesvidde er et uttrykk for den avstand man kan se, sikten. Dette er den største distansen det er mulig å se og kjenne igjen siktmerker.

Beskrivelse

Synsvidden vil være bestemt av atmosfæriske forhold, for eksempel luftens renhet, eller tettheten av tåke. Den vil i tillegg påvirkes av siktmerkenes form og størrelse, av observatørens evne til å skjelne kontraster og lignende.

I tåke kan synsvidden være under 50 meter, i klarvær over 100 kilometer. Ved normale forhold er synsvidden typisk mellom 2 og 20 kilometer.

Registrering av synsvidde

Synsvidden blir registrert for at man skal få et bilde av luftens tilstand, men den kan også ha stor betydning for samferdsel, for eksempel flytrafikk. En måte å måle synsvidde på er å registrere den svekking en lysimpuls utsettes for når den passerer en viss distanse gjennom luften.

Lysvidde

Lysvidden er den største avstanden en observatør kan ha fra en lyskilde for å kunne se lyskilden. Lysvidden påvirkes av de samme faktorene som synsvidden, men i tillegg kommer lyskildens styrke. En lyskilde kan ses på mye lengre avstand enn et siktmerke som en meteorologisk observatør benytter når synsvidden bestemmes. Derfor er lysvidden alltid større enn synsvidden (den meteorologiske sikten).

Luftfart

For å øke sikkerheten ved landing på flyplasser under forhold med dårlig synsvidde (for eksempel tåke, eller snøvær), plasseres lyskilder på og langs rullebanen. En observatør plassert ved rullebanens terskel kan observere hvor god lysvidden er langs rullebanen. Dette forteller flygeren hvilken lysvidde som vil oppleves i det flyet når rullebanen. Det fins også instrumenter som kan plasseres langs rullebanen som måler lysvidden (runway visual range).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg