En hann av sviknotten Dasyhelea bilineata (Ceratopogonidae).

En hann av sviknotten (Dasyhelea bilineata)

Sviknott er en slekt tovinger i familien bitemygg. Slekten er vanlig i hele Norge og de er spesielt aktive på fuktige, varme steder.

Faktaboks

Også kjent som
Culicoides
Vitenskapelig navn
Ceratopogonidae

Beskrivelse

Den voksne sviknotten er et lite, omtrent 2 millimeter langt, blodsugende insekt. Vingene har mørke til lyse grå flekker som danner tre tydelige bånd når vingene er i ro. Antennene er tynne og middels lange. Munndelene er korte, kompakte og nebb-lignende. Larvene er lange og tynne.

Levevis

Hunnen leter primært etter verter og fuktige steder å legge eggene på når det er vindstille. For at eggene skal kunne utvikles trenger hunnen blod. Hunner tiltrekkes av CO 2 som avgis fra mennesker og dyr. Larvene klekkes og finnes i hovedsak på sumpmark, fuktig jord, ekskrementer fra dyr, dammer og stillestående vann. Her spiser de ulike larver av mygg.

Det er vanskelig å se sviknott, men ofte kravler de rundt på huden til mennesker eller dyr i store antall. Stikkene forekommer helst på steder med tynn hud. Stikkene svir og er ubehagelige, og kan frembringe kløe og væskefylte blærer.

Utbredelse

Sviknott finnes i hele landet, men er vanligst i nærheten av fuktige områder. De sprer seg mellom områder ved hjelp av vind, og kan derfor også finnes langt utenfor stedene de typisk lever. Det er registrert 75 arter i Norge, men det finnes trolig flere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

sviknott
Ceratopogonidae
Artsdatabanken-ID
20068
GBIF-ID
3340

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg