Sveising av plast, metode for å sammenføye deler av plast ved hjelp av oppvarming. De fleste plasttyper (ikke herdeplast) er velegnet for sveising, idet sveiseflatene smelter sammen under påvirkning av varme og trykk.

Sveising er en svært vanlig metode ved produksjon av plastemballasje. Cellofan og vanskelig sveisbare plastfolier gis ofte et tynt belegg av en mer lettsmeltelig plast, f.eks. polyvinylidenklorid eller polyetylen, for å gjøre dem sveisbare. I spesielle tilfeller fuktes flatene med løsemiddel eller mykner for å bedre sveisbarheten. Til rør- og platekonstruksjoner brukes ofte en sveisetråd som smelter og fyller sveisefugen.

Sveisemetoder

Sveising med varmeelement

Ved fremstilling av poser og sekker og ved emballering med folie av f.eks. polyetylen og polypropylen blir foliene klemt sammen mellom to «bakker» som enten gis en kortvarig intens oppvarming i sveiseøyeblikket (varmeimpulssveising) eller holdes oppvarmet hele tiden.

Bakkene kan f.eks. være belagt med fluorplast (teflon) for å hindre klebing. Ved sveising av rør og platemateriale blir flatene smeltet ved kontakt med et varmeelement, hvorpå de presses sammen.

Varmgassveising

Varmgassveising brukes mest til sveising av plater og rør, idet en sveisetråd av samme plasttype blir smeltet inn i en sveisefuge ved hjelp av en oppvarmet luft- eller annen gasstråle fra et håndapparat.

Høyfrekvenssveising

Høyfrekvenssveising benytter et høyfrekvent elektrisk vekselfelt mellom to elektroder som samtidig virker som klemmer for de to plastdelene.

I polare plasttyper som f.eks. PVC vil vekselfeltet utvikle den nødvendige varme. Metoden brukes bl.a. ved konfeksjon av regntøy o.l. fra PVC-folier og PVC-belagte tekstiler.

Friksjonssveising

Friksjonssveising skjer som ved metalliske materialer og egner seg særlig for plastrør.

Ultralydsveising

Ultralydsveising baserer seg på den varmeutviklingen som skjer i selve kontaktflaten når den ene plastdelen påtrykkes mekaniske svingninger med ultralydfrekvens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg