svartrust aecidier
Svartrust, aecidier på berberis.
svartrust aecidier
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Svartrust er en rustsopp som er årsak til sykdom på korn og gress.

Faktaboks

Også kjent som
Puccinia graminis

Soppen har tvungent vertskifte på korn, men enkelte gress er uavhengige av mellomvert.

Sykdommen viser seg om våren som gulaktige, skålformede aecidiesporehoper på undersiden av bladene av vanlig berberis, av og til også på bærene. Pyknier (spermogonier) dannes i oransje flekker på oversiden av bladene. Aecidiesporene spres på forsommeren med vind til mottagelige korn- eller gressarter. Der utvikles de på bladslirer og strå, sjelden på bladene, langstrakte, gulbrune uredosporehoper. Disse sporene kan videre smitte nye planter av korn og gress, med utvikling av uredosporehoper som resultat. Senere på sommeren og utover høsten utvikles svartfargede teleutosporehoper på de samme stedene på plantene. De gir gjerne stråene en iøynefallende svart farge, hvorav betegnelsen svartrust.

Soppen overvintrer som teleutosporer. De spirer neste vår med utvikling av stilksporer (basidiesporer), som føres med vind til bladene av berberiss hvor det dannes aecidiesporehoper. Svartrust angriper mange forskjellige gressarter, i tillegg alle kornartene. Soppen omfatter en rekke sterkt spesialiserte former, formae speciales, som er bundet til en eller flere bestemte verter. Således er det en form som angriper havre, mens en annen rase går på hvete og bygg, og en tredje rug og bygg. Formene er videre delt opp i et stort antall fysiologiske raser, i enkelte tilfeller flere hundre, som er bundet til bestemte sorter innen vertplantearten. Denne sterke rasespesialiseringen medfører store problemer i resistensforedlingen, som er en av de viktigste måtene å bekjempe svartrust på.

Det er en av de skadeligste rustsoppene i verden, og den har fra gammel tid vært kjent for å kunne redusere kornavlingene sterkt. I Norge blir den betegnet som en farlig plantesykdom, som det med hjemmel i plantesykdomsloven kan settes i verk bekjempelse av.

Fordi de formene som angriper kornartene har tvungent vertskifte med berberis, ble det i 1916 forbudt å plante Berberis vulgaris med varieteter og hybrider, og det ble påbudt utryddelse av busker som sto nærmere dyrket mark enn 200 meter. Disse bestemmelsene er senere blitt opphevet av Mattilsynet. Andre arter av berberis er resistente mot soppen, og har derfor vært tillatt å plante.

I Norge har svartrust gjort mest skade på havre, men mye takket være det tidligere forbudet mot planting av berberis og bruk av resistente sorter betyr sykdommen i dag vanligvis lite hos oss.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Urstilksporesopper Pucciniomycotina
Klasse Rustsopper Pucciniomycetes
Orden Pucciniales
Familie Pucciniaceae
Slekt Puccinia
Art Svartrust P. graminis

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Om svartrust i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg