Svartrev
I sommerpels er de fleste sølvrever temmelig svarte. Både sølvrev og svarte rever er fargevarianter av arten rødrev, Vulpes vulpes
Svartrev
Av /Shutterstock.

Svartrev er en fargevariant av rødrev, en art i hundefamilien. En svart rev som påtreffes i naturen i dag vil høyst sannsynlig være en mørk sølvrev.

Faktaboks

Også kjent som
sortrev, Vulpes vulpes

Rødreven varierer svært mye i pelsfarge. I Nord-Amerika finnes det en mutant av rødrev som har fått endret fargen fullstendig – sølvrev. Generelt har sølvreven svarte hår med en varierende mengde hår som er kvite ytterst, noe som gir «sølvfargen». Sølvreven forekommer imidlertid naturlig også i flere fargevarianter, derav én som er mer eller mindre svart – den mangler kvite hårtupper. Den ville norske rødreven har også ofte en del kvite hårtupper, men da mot en rød bakgrunn.

Historie

De første sølvrevene ble innført til Norge i 1913. Oppdrett av sølvrev utviklet seg raskt og spredde seg over hele landet. Rømte sølvrever formerer seg i det fri og krysser seg med rødrever, slik at mange fargekombinasjoner i dag kan finnes i naturen. Ser man svarte rever i naturen i dag, vil de nok være mørke sølvrever. Men begrepet «svartrev» er også kjent fra gammelt av.

I «Norges Pattedyr» som ble utgitt like før den første sølvrev kom til landet, beskriver Robert Collet (1911–1912) følgende fargevarianter hos rødrev:

  • «Sortbrystet Ræv»: en normalt farget rødrev med svart flekk på brystet og noen ganger svarte hår på halen. Vanlig.
  • «Sortmavet Ræv»: en rev med svart bukside, noen ganger også mørkere rygg enn vanlig. Sjelden.
  • «Korsræv»: en rev med svart buk, gulaktige kroppssider og grågul bakkropp med sølvkvite hårspisser. En mørk stripe over rygg og skuldre danner et mer eller mindre tydelig kors. Carl von Linné ga denne status som underart: Canis vulpes cruciatus. Ikke sjelden.
  • «Sortræv»: en rev som er svart over hele kroppen, med færre eller flere kvite hår på ryggen. Collett sier: «Undertiden kalles denne varietet Sølvræv.» Sjelden. Skal ha forekommet spesielt langs kysten og kan ha vært vanligere på 1600-tallet?
  • «Hvid Ræv (albino)»: enkelte individer er funnet.
  • «Rødgul Ræv»: ensfarget, matt lysgul pels, et individ skutt omring 1903.

Om dette er riktig skal «sortræv», altså svartrev, ha forekommet i Norge før sølvreven ble innført. Nils Norodd Nes med flere (1987) sier følgende om sølvrevgenet: «Som i Canada og USA har dette genet oppstått ved mutasjon hos rødreven også på våre breddegrader, men farmrev som er kommet på frifot har bidratt til å øke hyppigheten av dette svartrevgenet i våre villrevpopulasjoner.» Med dette antyder forfatterne at denne mutasjonen også har oppstått av seg selv i Europa eller Norden (i tillegg til Nord-Amerika), men de sier ikke entydig at den var til stede i norske bestander av vill rødrev før sølvreven ble innført.

Så mysteriet med Colletts «sortræv» er fortsatt uløst. Var dette en mutasjon blant norske rødrever til sølvrevgenet? Fantes det virkelig sølvrever i Norge for flere hundre år siden? Kan det tenkes at Collett tok en snarvei da han nevnte «sølvrev» samtidig med «sortræv»? Disse spørsmål kan løses dersom det eksisterer foto av norske, ville sølvrever fra før 1913, eller dersom det finnes skinn av slike dyr i de zoologiske samlinger ved museer. Kanskje var «sortræver» egentlig kun uvanlig mørke rødrever?

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Collett, Robert (1911–1912). Norges Hvirveldyr. 1 Norges Pattedyr. H. Aschehoug & Co., Kristiania.
  • Nes, Nils Norodd; Einarsson, Einar J; Lohi, Outi (1987). Vakre Pelsdyr – og deres fargegenetikk. Scientifur, Hillerød, Danmark.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg