Sulfater er en gruppe kjemiske forbindelser som blant annet inneholder svovel og oksygen. Sulfater er salter og estere som avledes av svovelsyre.

Faktaboks

Uttale
sulfˈater

Uorganiske sulfater

Uorganiske sulfater inneholder det fargeløse sulfationet, med kjemisk formel SO42, hvor svovelatomet er tetraedrisk omgitt av fire oksygenatomer. Med unntak av strontium-, barium- og blysulfat, samt sølv- og kalsiumsulfat, er metallsulfatene vanligvis lettløselige i vann.

Sulfater krystalliserer ofte med varierende antall molekyler krystallvann og danner da store, glassklare krystaller som tidligere ble kalt vitrioler. De danner også lett dobbeltsalter, for eksempel alun. Ved oppvarming spaltes mange sulfater i metalloksid og svoveltrioksid, noe som utnyttes ved svovelsyrefremstillingen.

Fordi svovelsyre (H2SO4) er en toprotisk syre, finnes det både hydrogensulfater, MeHSO4, også kalt sure eller primære sulfater, og normale sulfater, Me2SO4, også kalt nøytrale eller sekundære sulfater. Me er et enverdig metallion. Hydrogensulfater er bare kjent for alkalimetallene. Disulfater, for eksempel Na2S2O7, er salter av dihydrogensyre.

Forekomst

Mange mineraler i naturen er sulfater, blant annet gips, CaSO4·H2O, barytt, BaSO4, og alunitt, KAl3(SO4)2(OH)6. I havet er sulfatkonsentrasjonen ca. 30 millimol per liter, noe som tilsvarer 960 g svovel per m3.

Fremstilling

Uorganiske sulfater fremstilles ved å løse metall i svovelsyre, ved reaksjon mellom metalloksid, -hydroksid eller -karbonat med svovelsyre eller ved oksidasjon av metallsulfider eller -sulfitter.

Bruk

Sulfater fremstilles i stor skala og har en rekke anvendelser i kjemisk industri. Særlig viktige er natriumsulfat og ammoniumsulfat.

Organiske sulfater

Organiske sulfater er estere av typen ROSO3 eller R2SO4, der den ene eller begge hydrogenatomene i svovelsyren er erstattet av organiske grupper, R.

Medisinsk bruk

Natriumsulfat og magnesiumsulfat har vært brukt som avføringsmidler. De virker ved å øke vanninnholdet i tarmen.

Gips er et vannholdig kalsiumsulfat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg