sukkerpalme
Tapping av plantesaft fra sukkerpalme (Arenga pinnata) for å lage palmesukker

Sukkerpalme er en art i slekten Arenga i palmefamilien og kommer trolig opprinnelig fra Indonesia. Sukkerpalme er en plante med mange nytteverdier, og den har stor økonomisk verdi som kilde til palmesukker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Arenga pinnata
Beskrevet av
(Wurmb) Merr.

Beskrivelse

Sukkerpalme er et opptil 20 meter høyt enstammet tre med en krone av finnete blader som blir 1,5 meter brede og 6–12 meter lange. Palmen er monokarp, det vil si at planten dør etter at den har blomstret og satt frukt én gang. Hann- og hunnblomster utvikles oftest i separate blomsterstander.

Utbredelse

Arten vokser i regnskogsområder, ofte i forstyrret skog og i tilknytning til menneskelig bebyggelse. Sukkerpalme dyrkes mange steder, og den har forvillet seg i sørlige India, Sørøst-Asia, deler av Øst-Afrika og på øyer i Stillehavet.

Bruk

Palmesukker utvinnes fra plantesaft. Ved å skjære av en blomsterstand kan en samle saften som strømmer ut av den gjenværende stumpen. Saften brukes også til å lage palmevin og eddik. En rekke andre produkter utvinnes fra sukkerpalme, blant annet fiber fra bladslirene, spiselig frøhvite fra fruktene, palmehjerte (også kalt palmemarg) fra skuddspissen og sago fra stammen. Høsting av palmehjerte og sago tar livet av palmen og er derfor de siste produktene en utnytter, gjerne fra eldre planter som en først har brukt til andre formål. Normalt er det palmer i ville bestander og palmer dyrket i liten skala som utnyttes. Til tross for sine mange viktige nytteverdier, blir sukkerpalme i liten grad dyrket i plantasjer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sukkerpalme
Arenga pinnata
GBIF-ID
2733997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg