Drops farga med sukkerkulør (karamell)
Sukkerkulør brukes blant annet til å farge svarte drops
Drops farga med sukkerkulør (karamell)
Lisens: CC BY SA 3.0

Sukkerkulør er et brunsvart fargestoff som fremstilles ved å varme opp sukker med ulike tilsetninger. I produksjon av matvarer kalles fargestoffet ofte for karamell, siden fargestoffet kan lages på samme måte som karamellgodteri.

Faktaboks

Også kjent som

brent sukker

karamell

E 150, E 150a, E 150 b, E 150 c, E 150 d

Uttale

sukkerkul'ør, sokkerkul'ør

Tilstand
seigtflytende

Ulike typer

Tradisjonell sukkerkulør (karamellfarge) har E-nummer E 150a. Det kan lages fra vanlig sukker eller fra glukose. Sukkerkulør er løselig i vann og fortynna alkohol.

Tilsetning av ammoniakk eller ammoniumsalt gir det som kalles ammoniakk-karamell (E 150c). Hvis man tilsetter svoveldioksid, får man det som kalles kaustisk-sulfittkaramell (E 150b), eller ammoniakk-sulfittkaramell (E 150d) hvis man tilsetter både ammoniakk og svoveldioksid. De forskjellige typene karamell brukes i forskjellige matvarer og må deklareres hver for seg.

Sukkerkulør i mat

De ulike fargestoffene er tillatt brukt i alle matvarer der det er lov å bruke fargestoffer. Det er ikke fastsatt maksimumsgrenser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg