Bufo calamita

Bufo calamita, strandpadde

Bufo calamita

Bufo calamita, strandpadde. Foto fra: Gjeller Odde v. Lemvig, Jylland, Danmark

utbredelse av strandpadde
Utbredelse av strandpadde (Epidalea calamita). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av strandpadde

Strandpadde er en amfibieart i paddefamilien. Den blir inntil 7–8 cm og er grå eller lysebrun med en lys midtstripe langs ryggen. Den har grønnlig iris og parallelle parotidekjertler i nakken. Arten ligger ofte nedgravd i sanden om dagen, men er mer dagaktiv enn nordpadda. Den hopper ikke, men løper nærmest som en mus.

Faktaboks

Også kjent som
Bufo calamita
Vitenskapelig navn
Epidalea calamita
Beskrevet av
Laurenti, 1768)
Fremmedartstatus i Norge
NK – Ingen kjent risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Strandpadda er utbredt i vestlige og sentrale Europa. Den er vanlig i kysttrakter med sanddyner og klippeøyer i Sør-Sverige, nordvest til Lysekil og Kungshavn-området. Hittil er den ikke funnet i Norge, men det foreligger et noe usikkert funn fra Strömstad, ca. 10 km fra norskegrensen. I tillegg foreligger det ubekreftede meldinger om at arten i hvert fall tidligere i dette århundret kan ha forekommet på vestsiden av Oslofjorden.

Egglegging skjer i mai-juni. Eggene legges i lange strenger med 3-4000 egg som vikles rundt vegetasjon i vannet. Yngling skjer ofte i dammer på strandenger med kortvokst vegetasjon, gjerne med et innslag av brakkvann. Rumpetrollene metamorfoserer og går på land i august-september. Sangen består av en rullende, langstrakt snerrende lyd, som kan minne om sangen til nattravn eller et bor mot en hard murvegg.

Strandpadda har gått dramatisk tilbake på grunn av menneskelige inngrep i leveområdene: drenering og utbygging av strandenger eller gjengroing av høy vegetasjon som ikke lenger beites.

Faktaboks

strandpadde
Epidalea calamita
Artsdatabanken-ID
169465
GBIF-ID
2422507

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg