Straffespark
Mesterligafinalen i 2012 mellom Chelsea og Bayern München endte med straffesparkkonkurranse, som Chelsea vant 4–3.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Straffespark er en konsekvens av regelbrudd i fotball. Hvis en spiller innenfor eget straffefelt begår en handling som straffes med direkte frispark til motstanderlaget, dømmes det straffespark. Straffefeltet, også kalt 16-meteren, markeres med to linjer merket vinkelrett ut fra mållinjen 16,5 meter fra innsiden av hver målstolpe og forbindes med en 40,32 meter lang linje parallelt med mållinjen.

Et straffespark tas fra straffemerket, som befinner seg rett foran målet, målt elleve meter fra baksiden av mållinjen. Ballen må sparkes av den spilleren som er utpekt til å ta straffesparket. Alle spillere, med unntak av målvakten, må stille seg utenfor straffefeltet og være minst 9,15 meter fra straffemerket, derav buen foran straffefeltet. Målvakten må ha minst én del av kroppen i kontakt med mållinjen enten på bakken eller i luften idet straffesparket tas.

Hvis forseelsen er en obstruksjon inne i straffefeltet, dømmes det ikke straffespark, men indirekte frispark.

Straffesparkkonkurranse

Straffesparkkonkurranse, eller straffekonkurranse, brukes også til å avgjøre kamper der det er blitt spilt ekstraomganger uten at disse har gitt noen avklaring. Dette brukes mer og mer i stedet for omkamp, særlig i utslagsturneringer. Normalt tar da hvert lag først fem straffespark hver; hvis det da ikke er kommet noen avgjørelse, tar lagene ett og ett straffespark inntil en vinner er kåret.

Historisk utvikling av reglene for straffespark

  • 1891: Regelen om straffespark blir innført.
  • 1902: Form og størrelse på straffefeltet blir vedtatt.
  • 1905: Målvakten må stå på mållinjen når straffesparket tas.
  • 1923: Alle spillere (med unntak av målvakten) på det laget det har blitt dømt straffespark imot, må ikke være nærmere straffemerket enn 9,15 meter.
  • 1937: Halvsirkelen foran straffefeltet blir innført for å påse at avstandsregelen om 9,15 meter fra straffemerket blir overholdt. Samtidig blir det stilt krav om at målvakten må stå mellom målstengene ved et straffespark.
  • 2020: Målvakten må ha minst én del kroppen på mållinjen idet straffesparket tas.

Andre idretter

Tilsvarende straff for regelbrudd i håndball kalles straffekast, i bandy og ishockey straffeslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Anonym Anonym

I paragrafen "Alle spillere (med unntak av målvakten) på det laget det har blitt dømt straffespark imot, må ikke være nærmere straffefeltet enn 9,15 meter." så menes vel "Straffemerket" i stedet for "Straffefeltet".

"Halvsirkelen" er ikke en halvsirkel. Den er nærmere 30% av en full sirkelbue. Det burde kanskje indikeres at dette er fotballterminologi og ikke en matematisk halvsirkel?

svarte Jan Holm

Hei og takk for kommentar! Rettet opp nå. Hilsen Jan

skrev Jan Holm

Gode poenger, Gunnar! Er rettet. Mvh Jan Holm

skrev Olaf Husby

Hei, jeg ser at en feil ble rettet opp i 1921. I den historiske gjennomgangen står det:

"1923: Alle spillere (med unntak av målvakten) på det laget det har blitt dømt straffespark imot, må ikke være nærmere STRAFFEFELTET enn 9,15 meter."

(Jeg har uthevet er ord). Var det slik at spillerne måtte holde seg så langt unna straffefeltet?

Det blir forvirrende nå der så står:

"1937: Halvsirkelen foran straffefeltet blir innført for å påse at avstandsregelen om 9,15 meter fra SYRAFFEMERKET blir overholdt."

Ble det gjort en endring mellom 1923 og 1937 som medførte at det står "straffemerket" i 1937, men "straffefeltet" i 1923?

Skulle det ikke ha stått "straffemerket" under 1923?

Hilsen Olaf Husby
Ranheim

svarte Jan Holm

Takk for kommentar. Du har helt rett. Endres til straffemerket nå. Hilsen Jan

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg