Strålingskonservering er en konserveringsmetode som innebærer at man dreper bakterier eller andre mikroorganismer som skulle befinne seg i matvaren.

Faktaboks

Uttale

str'ålingskonserv'ering

I produksjon av tørkede urter og andre krydder vil det være umulig å få dette helt uten noen form for smittestoffer. I Norge blir krydder som selges i butikker i en av de store matvarekjedene bestrålt med radioaktiv stråling, som dreper alle mulige smittestoffer som kanskje har vært i krydderet. Strålingskonservering blir ikke brukt i Norge til å sterilisere andre matvarer.

I mange land må krydder bare brukes i mat som stekes, grilles, friteres eller kokes, og krydder kjøpt fra utlandet bør ikke brukes uten oppvarming, for eksempel kanel strødd over grøt eller krydder over en ferdigstekt pizza. Dette gjelder også en del krydder som selges i matbutikker som spesialiserer seg på utenlandsk mat. Dette er ofte skrevet på emballasjen, at krydderet bare må brukes i mat som blir varma opp.

Virkemåte og anvendelse

Næringsmiddelet blir tilført energi utenfra, enten fra radioaktive kilder som avgir gammastråler eller fra elektronakseleratorer som avgir energirike elektroner. Som mål for stråledosen benyttes enheten gray (Gy). Verdens helseorganisasjon har anbefalt at bestråling av næringsmidler ikke skal overstige 10 kGy (1Mrad).

Lave stråledoser (0,1–1 kGy) kan brukes blant annet for å hemme spiring av rotfrukter, til utryddelse av skadeinsekter i korn og mel og til å drepe trikiner i kjøtt. Litt større doser (0,4–10 kGy) kan drepe de fleste mikroorganismene og kan benyttes blant annet til å forlenge holdbarheten for frukt, grønnsaker, melk og kjøtt. Doser i området fra 25 til 45 kGy, som dreper alle mikroorganismer, kan brukes til sterilisering av næringsmidlene.

Regulering

Strålebehandling av matvarer har vært utført siden slutten av 1950-årene. Det er ikke påvist noen form for helserisiko, men strålingen kan i visse tilfeller endre smaken. Derfor blir metoden i Norge bare brukt til bestråling av krydder, der det brukes doser på 7–10 kGy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg