Stokkjuke er forårsaket av to arter poresopp. Furustokkjuke (Phellinus pini) angriper kjerneveden hos furu. Granstokkjuke (Phellinus abietis) gran gir en karakteristisk råte, og kalles gjerne gås, med hvite råteflekker, også kalt flekkråte. Enkelte årringer kan være mer nedbrutt enn andre og gir på furu en såkalt ringråte.

Faktaboks

Også kjent som
Phellinus pini

Ytre symptomer kan være vanskelig å finne. Det kan forekomme kvaeutflod ved kvistrester der det har vært infeksjon. Kjukene (fruktlegemene) kommer etter hvert fram på levende trær, gjerne høyt oppe på stammen, helst ved grenstumper eller der det har vært en gren. De er harde, vanligvis utstående, konsollformede, og kan bli inntil 15 centimeter i tverrmål. Oversiden er mørkt brun, undersiden gulaktig, med porer som er rundaktige eller noe uregelmessige.

Ved angrep på furu vil soppen ofte bre seg innen enkelte årringer, slik at det på tverrsnitt av stammen sees en ringformet råte med frisk ved imellom. I fremskredet råte dannes det markerte, tettsittende hvite flekker, kalt gås. Råten i furu har en begrenset utbredelse, slik at en stokk kan være frisk i begge ender, men råtten i midtpartiet.

I gran blir det ikke så utpreget ringråte og gås, og råten brer seg ofte i hele stokkens lengde. Stokkråtene utvikler seg først og fremst i gamle trær. De var tidligere en viktig skadegjører i skogen, men i moderne skogskjøtsel er de vanligvis av liten betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg