Stinkdyr
Stinkdyr kan når de blir skremt eller angrepet, sprøyte ut en illeluktende væske fra analkjertlene sine i en fin stråle mot en motstander.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Skunker

Skunker. Stripeskunk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Stinkdyr, også kalt skunker, er en familie av rovdyr. Familien omfatter tre slekter med til sammen ni arter.

Faktaboks

Uttale
skoŋk; eng. utt. skʌŋk
Etymologi
engelsk, fra algonkin segankw
Vitenskapelig navn
Mephitidae

Stinkdyr kan sprøyte ut en illeluktende væske når de blir skremt eller angrepet.

Beskrivelse

I kroppsbygning er stinkdyret nærmest en mellomting mellom røyskatt og grevling. De har en lang og busket hale og som regel iøynefallende svarte og hvite fargetegninger. Kroppsvekt varierer fra 0,5–2 kg.

De kan, når de blir skremt eller angrepet, sprøyte ut en illeluktende væske fra analkjertlene sine i en fin stråle mot en motstander, hvilket har gitt dem navnet stinkdyr. Strålen kan ha en rekkevidde på 4–7 m, med en brukbar presisjon på opptil 2 m. Strålen rettes mot motstanderens ansikt og forårsaker intens irritasjon. Treffer den øynene kan den forårsake midlertidig blindhet.

Levevis

Skunkene er overveiende kjøttetere. Insekter og små pattedyr er viktigste byttedyr. De forekommer i mange ulike biotoper.

Utbredelse og systematikk

Stinkdyrene er utbredt i Nord-, Mellom- og Sør-Amerika. I Nord-Amerika forekommer stripeskunk og hetteskunk, Mephitis macroura, som i store deler av USA er de viktigste bærere av rabies.

Ellers finnes fem arter av tryneskunker (Conepatus) og to arter flekkskunker (Spilogale).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stinkdyr
Mephitidae
GBIF-ID
9679

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg