Stengelnematode er en rundormart i familien Tylenchidae. Den ble tidligere kalt «stengelål», og har artsnavnet Ditylenchus dipsaci. Stengelnematoden er en 1–1,5 mm lang, trådsmal rundorm som lever og formerer seg i stengler, knoller og løk. En generasjon tar omtrent tre uker. I jorden og i tørre plantedeler finnes vesentlig fjerde larvestadium, som kan holde seg i live i flere år selv om det ikke dyrkes vertplanter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ditylenchus dipsaci
Beskrevet av
Filipjev, 1936 (Kühn, 1857)

Nematoden spres med jord, frø og planter til videre formering samt visse ugressplanter. Den opptrer med flere biologiske raser (patotyper) som er morfologisk like, men hver rase lever bare på én bestemt vertplante eller en gruppe vertplanter.

Stengelnematoden er et vanlig skadedyr over hele verden, og det er kjent rundt 20 raser og over 400 plantearter som vertplanter. De viktigste rasene i Norge er stengelnematode på kløver og matløk, og i veksthus på blomsterløk (tre raser), hortensia, nellik og floks. Angrepne planter blir oppsvulmet, veksten hemmes og som oftest dør de ut. Kløverplantene blir forkrøplet. Unge planter av matløk sveller opp og får vridde blad med gule spisser. Blomsterløk får mørke ringer og blir bløte, mens prydplantene får fortykkede, korte stegler og misdannede blad. Rasen på matløk er erklært farlig i henhold til Plantesykdomsloven, og det er offentlige regler for oppformering og godkjenning av såløk og stikkløk til salg.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stengelnematode
Ditylenchus dipsaci
GBIF-ID
2283953

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg