Stengelknoller fra Stachys affinis, knollsvinerot.

Knollsvinerot (også kjent som kinaskokk og korogi) er en art som danner spiselige stengelknoller fra jordstengler.

Stengelknoller fra Oxalis tuberosa, oca.

Ikke bare potet, men også flere andre arter som dyrkes for sine spiselige stengelknoller har sitt opphav i Andesregionen. Oca er en av dem. Stengelleddene er godt synlige på bildet (foldene der små blad kan synes).

Stengelknoller fra Tropaeolum tuberosus, mashua.
Mashua er en annen kulturplante med spiselige stengelknoller fra Andesregionen.

Stengelknoller er knoller som dannes på stengelen hos noen planter. De lagrer næring og er forsynt med adventivknopper slik at de kan sende opp nye skudd. Mange arter med stengelknoller, slik som poteten, er kulturplanter.

Stengelknoller kan dannes

  1. ved at nedre del av stengelen (hypokotylen) vokser sterkt i tykkelse, slik som for eksempel hos reddik, rødbete og krokus
  2. ved at overjordiske stengelgrener bøyer seg ned i jorden, fylles med opplagsnæring og blir tykke
  3. ved at jordsstengler sveller opp på tilsvarende måte, slik som hos potet.

Særlig de to sistnevnte typene tjener som viktige vegetative formeringsorganer.

Knutekål, gladioler og åkermynte er noen andre eksempler på planter med stengelknoll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg