Steinkoraller

Steinkoraller. Stykke av en norsk steinkorall.

Av /NTB Scanpix ※.
Steinkorallen, Lophelia pertusa. Foto: NOAA ocean explorer. CC BY SA 2.0
.
Lisens: fri

Steinkoraller er en orden av koralldyr i gruppen sekstallskoraller. De kjennetegnes ved sitt karakteristiske kalkskjelett.

Faktaboks

Også kjent som
stjernekoraller
Vitenskapelig navn
Scleractinia
Beskrevet av
Bourne, 1900

Beskrivelse

De fleste steinkoraller danner forskjellige former for kolonier, og gir sammen med andre organismer med kalkskjeletter opphav til korallrev. Korallrevene stiller meget spesielle og begrensede krav til blant annet temperatur og vannets renhet.

Noen få arter opptrer som enkeltdyr, som for eksempel begerkorall, Caryophyllia smithii, som lever fastvokst på steinbunn på grunt vann langs den norske kysten.

Korallrev i Norge

Det er kjent syv arter av steinkoraller fra norske farvann. Øyekorall (Lophelia pertusa) er en art som bygger rev langs Norges kyster på strømrik fjellgrunn på 100–400 meters dyp fra Hvaler til Vest-Finnmark. Røstrevet utenfor Lofoten er verdens største øyekorall-rev. Arten finnes både inne i fjordene og ute på kontinentalsokkelen. Den foretrekker vann med temperaturer på 4–9 °C.

Siksakkorall, Madrepora oculata, er en annen art som bygger korallrev i norske farvann, men den er mindre vanlig enn øyekorall.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

steinkoraller
Scleractinia
Artsdatabanken-ID
349
GBIF-ID
714

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg