Støyskjerm er en lydreduserende hindring mellom støykilde og mottaker. De kan være naturlige, som terrengformasjoner eller vegetasjonsbelter, eller kunstig oppbygde, som frittstående vegger av tre, betong eller metall, jordvoller, beplantningsbelter eller bygninger.

Støyskjermer er mye brukt for å redusere støyplager fra vegtrafikk, men hjelper også mot andre bakkenære støykilder som togtrafikk, idrettsanlegg, skytebaner med mer. En støyskjerm mot en veg kan ofte redusere støyen med 10–15 desibel (dBA). Jo høyere skjermen er, desto større blir reduksjonen.

Regelverk

Vegtrafikkstøy reguleres gjennom to regelverk, et for eksisterende veger og ett for nye veganlegg. For støy fra eksisterende veg gjelder forurensningsforskriften. Ved planlegging av nye vegprosjekter og ved større utbedringsprosjekter, skal byggherre vurdere støytiltak for berørte boliger etter retningslinjer for behandling av støy i arealplaner med tilhørende veileder.

Historikk

I USA, hvor massebilismen kom tidligere enn i Europa, begynte støyskjermer å bli satt opp midt på 1900-tallet.

I Norge kom de første støyskjermene langs vegene i 1970-årene, delvis som følge av en tiltakende interesse for støybekjempelse, delvis på grunn av en sterk økning i biltrafikken. Ordene støyskjerm og støyskjerming er brukt i norsk språk siden begynnelsen på 1970-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg