Stølebelte
Stølebelte i ull og støler i sølv, fra Vik i Sogn og Fjordane. Hører sammen med brudekrone.
Av /Norsk folkemuseum.
Stølebelte
Stølebelte i rødt vadmel med støler i presset og forgylt sølv. Hører sammen med brudekrone og bringesølv, fra Sogndal i Sogn og Fjordane.
Av /Norsk folkemuseum.

Stølebelte er et tilbehør til flere norske bunader. Beltet er oftest av rødt ulltøy eller lær og påsatt en rad støler som kan være støpt eller presset. Stølene er av sølv, enten sølvfarget eller forgylt, eller messing. De støpte stølene er av messing, noen med innlagt rødfarge, mens de pressede stølene vanligvis er av sølv.

Faktaboks

Etymologi
av støle, firkantet plate med ornament

Stølene festes enten ved å bli sydd på stoffbeltet eller de har hemper som stikkes gjennom beltet i stoff eller lær og festes med en snor på baksiden. En del støler har anheng, og mange gjentar motivene fra det lokale draktsølvet. Stølebelte blir også kalt kistebelte eller spangebelte.

Stølebeltet var opprinnelig en del av brudedrakten, men har etter hvert gått over til å bli brukt som en del av bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg