Rana dalmatina

Rana dalmatina, springfrosk. Foto fra: Midtsjælland, Danmark

Rana dalmatina

Rana dalmatina, springfrosk. Foto fra: Halltorps Hage, Öland, Sverige

Springfrosk er en amfibieart i familien ekte frosker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rana dalmatina
Beskrevet av
Leopold Fitzinger, 1838

Kroppslengden er 4-7 cm (inntil 9 cm i Sør-Europa). Den er vanligvis beigebrun på ryggen, med få mørke flekker. En nesten helsvart tinningflekk står i skarp kontrast til den lysere ryggsiden. Buksiden er ensfarget lys hos hannene, mer gulfarget og med noen flekker i strupeområdet hos hunnen. Den har meget lange bakbein, som gjør den til en særdeles dyktig hopper, og spesielt er skinnebeina veldig lange (selv nyforvandlede småfrosk kan hoppe ut av en 10-liters bøtte!). Øyets iris er eiendommelig ved at øverste tredel er lys, og de nederste to tredeler er mørk. Det er en stor trommehinne like bak øyet. Springfrosk mangler kvekkepose.

Forplantning

Hannene synger normalt fra bunnen av dammen, og lyden kan sjelden høres mer enn 10 meter unna. Sangen består av en serie grove toner i et akselererende tempo. De yngler i en rekke forskjellige vannforekomster, men fortrinnsvis ikke forurenset, og helst ikke med fisk eller tamender. Ynglingen starter tidlig på året, vanligvis 10-20 dager før buttsnutefrosken. De oppholder seg i denne tiden mest på bunnen. Eggene legges i kuleformete klumper som plasseres spredt langs bredden av yngledammen. Eggklumpen er normalt festet til en plantestengel eller en grein i vannet. Hver hunn legger 450-3000 egg. Utviklingen av eggene tar lengre tid enn hos de andre brunfroskene, og klekkingen skjer ikke før etter 20-40 dager. Larvene blir større enn hos andre brune frosker før de metamorfoserer, ofte opptil 6 cm lange.

I Danmark overvintrer arten normalt bare på land. Vandringen til dammen skjer meget tidlig på våren, ofte i februar. De vil da være spesielt sårbare for frost. Etter egglegging går de inn i en tilnærmet dvaletilstand i dammen eller på land i påvente av sommervarmen. De kan i sommerhalvåret finnes langt fra yngledammen (100-700 meter, eller mer; inntil 11 kilometer er påvist i utlandet). De foretrekker lysåpne, tørre steder i løvskog med kort vegetasjon og rikelig med skjulesteder.

Utbredelse

utbredelse av springfrosk
Utbredelse av springfrosk (Rana dalmatina). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av springfrosk

De er utbredt i Sør-Europa og Mellom-Europa og forekommer så langt nord som i Danmark og Sør-Sverige. Forekomsten i Norden er isolert fra artens europeiske utbredelsesområde. I Danmark forekommer den i sørøst inkludert Bornholm. I Sverige finnes den i ett område i Skåne (sørvest for Kivik), i det meste av Blekinge, nordover til Kalmar, samt på Öland, som er artens globale nordgrense. Cirka 550 ynglelokaliteter er kjent i Sør-Sverige. Bestanden i Sverige og Danmark synes å ha vært stabil gjennom 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

springfrosk
Rana dalmatina
GBIF-ID
2426760

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg