Cuminum cyminum

Cuminum cyminum, spisskummen. Foto fra Khorasan, Iran.

Spisskummenfrø
Spisskummenfrø
Spisskummenfrø
Av /Shutterstock.

Spisskummen er en gammel krydderurt som opprinnelig stammer fra det østlige Middelhav til Sentral-Asia. Frukten brukes til fremstilling av krydder og olje, og dessuten som smakstilsetning i likører. Den er en viktig ingrediens i nøkkelost.

Faktaboks

Etymologi

av spiss, ‘krydder’, og kummen, ‘karve’

Også kjent som
spisskarve
Vitenskapelig navn
Cuminum cyminum
Beskrevet av
Carl von Linné

Frøene er en av kjerneingrediensene i det indiske og meksikanske kjøkken.

Beskrivelse

Spisskummen er en karvelignende, ettårig art i skjermplantefamilien. Den blir opptil 50 centimeter høy. Bladene er trådlignende, blomstene er små og hvite eller lyserøde. Fruktene er 8–10 millimeter lange, lett hårete og inneholder ett frø.

Bruk

I Midtøsten, Nord-Afrika, India og Mexico er spisskummen et flittig anvendt krydder. Krydderet brukes i sauser, supper, bønneretter, kjøttgryter, kjøttboller, couscous, karriretter, risretter og grønnsaksretter. Frøene kan brukes hele eller malte. Hele frø bør freses raskt i varm panne før andre ingredienser tilsettes, for å frigjøre smak.

Hele spisskummenfrø er også velegnet til å smaksette bakervarer. Vår hjemlige nøkkelost er krydret med spisskummen og kryddernellik.

Spisskummen brukes også i en rekke krydderblandinger, for eksempel karri, garam masala, ras el hanout, fajita seasoning og adobo.

Innen folkemedisinen har avkok fra frøene blitt brukt mot blant annet kolikksmerter og fordøyelsesproblemer.

Historie

Spisskummen har vært brukt som krydder helt tilbake til oldtiden. Utgravninger fra Babylon fra cirka 2000 fvt. har avdekket frø fra planten. Frøene er omtalt i Bibelen, både i det nye og det gamle testamentet, og har antakelig siden den tid blitt dyrket i Midtøsten og middelhavsområdet. Arabisk påvirkning gjorde krydderet populært i Spania, og spanske erobrere brakte spisskummen videre til den nye verden, der bruken ble populær og etter hvert har blitt en viktig ingrediens i det meksikanske kjøkken.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

spisskummen
Cuminum cyminum
Artsdatabanken-ID
100309
GBIF-ID
3034775

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg