Illustrasjon av elektron med ladning og spinn.
Hovedidéen i spinnelektronikk er å benytte seg av spinnet til partikler (for eksempel elektroner som vist på bildet), i stedet for deres elektriske ladning.
Illustrasjon av elektron med ladning og spinn.
Lisens: CC BY SA 3.0

Spinnelektronikk er et fagområde innen fysikk som handler om hvordan spinnet til partikler som elektroner og magnoner oppfører seg i faste stoffer. Det kalles også spinntronikk.

Faktaboks

Også kjent som

spinntronikk

En form for spinnelektronikk-teknologi benyttes i lesehodet til harddisker i datamaskiner.

Innenfor spinnelektronikk er det særlig interesse for hvordan transport av spinn kan brukes i en ny type teknologi som kan komplementere eller erstatte elektronikk, der elektronets spinn benyttes i stedet for ladningen.

Fysisk opphav

Spinn er en fundamental egenskap ved elektroner, som vist i figuren. Matematisk sett beskrives spinn som en dreieimpuls. Dersom en partikkel i tillegg til spinn har elektrisk ladning, vil den også ha et magnetisk moment. Når spinnet til elektroner i et materiale spontant retter seg inn langs samme akse, så er materialet en ferromagnet. Dette skjer under en karakteristisk temperatur som kalles Curie-temperaturen ( T Curie ). For temperaturer som er høyere enn Curie-temperaturen er spinnene uordnede, og da eksisterer det ikke noen netto magnetisering i materialet.

En av de mest sentrale effektene innenfor spinnelektronikk, som har vært med på å forme feltet i stor grad, er kjempemagnetoresistans-effekten. Denne effekten har en kvantemekanisk opprinnelse og oppstår blant annet i en lagdelt struktur bestående av to magnetiske materialer adskilt av et normalt metall. Når de magnetiske materialene har en magnetisering som peker i samme retning (parallell konfigurasjon), er resistansen til strukturen betydelig mindre enn når magnetiseringene peker i motsatt retning (antiparallell konfigurasjon).

Historikk

De første studiene som tok for seg transport av spinn i materialer kombinerte superledere med magnetiske materialer. På 1980-tallet ble grunnleggende effekter som injeksjon av spinn fra et magnetisk materiale til et normalt metall samt kjempemagnetoresistans-effekten observert eksperimentelt. Oppdagelsen av den sistnevnte effekten ble tildelt Nobel-prisen i fysikk i 2007, og effekten er spesielt stor i lagdelte strukturer bestående av jern (Fe) og krom (Cr). Ytterligere teoretiske fremskritt ble gjort på midten av 1990-tallet i forbindelse med spinn-overføring via elektriske strømmer.

Spinn-overføring forårsaker magnetiseringsdynamikk, det vil si at de magnetiske momentene i et magnetisk materiale preseserer og ved sterk nok strøm kan bytte retning.

Moderne forskning

En voksende retning innenfor spinnelektronikk har i senere år vært å benytte seg av antiferromagnetiske materialer i stedet for magnetiske materialer. Antiferromagnetiske materialer har den fordelen at det ikke eksisterer noe netto magnetfelt som kan forstyrre andre magnetiske komponenter i nærheten, i motsetning til ferromagnetiske materialer. Til tross for mangelen på et netto magnetfelt, så kan det induseres dynamikk av spinnene i antiferromagneter som vil presesere med betydelig høyere frekvens enn i vanlige ferromagneter.

Spinn-bane-kobling i magnetiske materialer har også blitt predikert og eksperimentelt demonstrert som en kilde til bedre ytelse innenfor sentrale elementer av spinnelektronikk, slik som domene-vegg bevegelse og magnetiseringsreversering.

Anvendelser

Den mest kjente og utbredte anvendelsen av spinnelektronikk er i form av kjempemagnetoresistans, som finner sted i lagdelte strukturer med to ferromagnetiske materialer. Denne effekten benyttes i lesehodet til harddisker i moderne datamaskiner, både av stasjonær og bærbar type.

Selskaper som Motorola og Everspin har også utviklet MRAM-teknologi (magnetoresistive random-access memory) som benytter seg av denne effekten.

Det har videre blitt lagt frem forslag til såkalt «racetrack memory»-teknologi, hvor konseptet er å lagre informasjon gjennom domener i magnetiske ledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kjempemagnetoresistans

Antiferromagnetisk spinntronikk

  • T. Jungwirth, X. Marti, P. Wadley, J. Wunderlich. Antiferromagnetic spintronics. Nature Nanotechnology 11, 231 (2016).

«Racetrack memory»

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg