Soyabønner
Soyabønner brukes til å lage soyasaus.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Global produksjon av soyaolje, 1961-2020

1961 3036550.98
1962 3324237.54
1963 3556804.15
1964 3544620.65
1965 3829734.28
1966 4326614.26
1967 4618034.3
1968 4627959.47
1969 5046341.18
1970 6262893.43
1971 6595374.23
1972 6655192.16
1973 6810266.36
1974 8316493.14
1975 7767347.15
1976 9624827.89
1977 9580861.29
1978 11084774.54
1979 11959173.11
1980 13195121.14
1981 13011619.11
1982 13188052.28
1983 13893254.75
1984 13228147.62
1985 14088208.1
1986 14187212.21
1987 15486836.99
1988 15501328.03
1989 15067626.08
1990 15921888.94
1991 15987484.35
1992 17380924.19
1993 17718732.74
1994 18180669.42
1995 20113851.54
1996 20616139.77
1997 21130229.31
1998 24362773.42
1999 25192840.63
2000 25626339.54
2001 27718296.19
2002 29047402.83
2003 30837212.29
2004 30704636.23
2005 34228660.66
2006 34987441.09
2007 37462466.27
2008 36039024.66
2009 36453883.45
2010 40480497.43
2011 42209267.86
2012 42242201.12
2013 42786959.66
2014 46284204.82
2015 50305337.38
2016 52267514.07
2017 56557223.42
2018 57242892.97
2019 59885885.82
2020 58573014.83
Kilde: FAOSTAT

Soyaolje er olje som utvinnes fra soyabønner ved ekstraksjon med et fettløsningsmiddel eller, i mindre grad, ved pressing.

Faktaboks

Uttale
sˈoyaolje

Soyabønner inneholder 18–20 % fett eller soyaolje, som er en halvtørrende olje. Oljen inneholder mer enn 60 % flerumettede fettsyrer, først og fremst linolsyre, men også cirka 8 % linolensyre. Den inneholder også 23 % oljesyre. Innholdet av mettede fettsyrer er 16 %. Fargen er svak gul til brungul, og det høye innholdet av flerumettede fettsyrer fører til at soyaoljen er flytende helt ned til −10 til −16 °C.

Soyaolje er et meget viktig næringsmiddel med stor utbredelse både som spiseolje og i margarinproduksjon. Oljen anvendes også i malings-, linoleums- og såpeindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg