Produkter av soya spiller i dag en stor rolle i ernæringen. Over hele verden tas soya i bruk, og i mange land er folk avhengige av soyabønner og andre typer bønner som nøkkelkilder til ernæringen.
De 10 centimeter lange, brunlige og hårete belgene inneholder 2–5 små, ertelignende frø som er meget næringsrike, med gjennomsnittlig 38 prosent protein, 18 prosent olje (fett) og et stort innhold av A-vitaminer og B-vitaminer. Soyabønner er råstoff for soyaolje og soyamel, som ved videreforedling gir svært proteinrike produkter, både som menneskeføde og dyrefôr. Oljen utvinnes ved ekstraksjon, og restene etter oljeutvinningen males til soyamel som brukes i kraftfôrblandinger og utnyttes som husdyrfôr.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.