Sommerstagnasjon er temperaturforholdene i mange innsjøers vannmasser om sommeren.

Beskrivelse

Sommerstagnasjon er et stadium i dimiktiske innsjøers årlige temperatursyklus i Jordas tempererte soner. De fleste norske innsjøer har sommerstagnasjon. Unntak kan finnes i høyfjellet og lengst i nord.

Vannmassene har under sommerstagnasjonen en karakteristisk termisk sommerstratifikasjon (lagdeling). Øverst er et varmt og fritt sirkulerende vannlag (epilimnion), under dette et lag hvor temperaturen avtar hurtig med dypet (metalimnion, termoklin-området), og nederst ligger et lag med kalde og relativt uforstyrrede vannmasser (hypolimnion). I dype innsjøer er temperaturen i hypolimnion ca. 4 °C, i grunne innsjøer opp til 8–10 °C.

Årsaker

Sommerstratifikasjonen er først og fremst et resultat av samspillet mellom varmetilførsel til vannet og vindens arbeid på innsjøens overflate.

Om våren, like etter at isen er gått, er temperaturen i de øverste vannmasser lavere enn 4 °C (se vinterstratifikasjon). Varmetilførselen, særlig innstrålingen, er imidlertid stor, og de øvre vannmasser oppvarmes hurtig. Når vanntemperaturen blir rundt 4 °C, blandes hele vannmassen i innsjøen ved turbulente strømmer som oppstår på grunn av vindens arbeid på overflaten (se vårfullsirkulasjon).

Ved ytterligere oppvarming blir de øvre vannmasser lettere enn de dypere og kaldere. Vinden kan ikke drive disse lette vannmassene ned til bunnen, men bare ned til en viss dybde (metalimnion) karakteristisk for innsjøen. Denne dybden er bestemt av faktorer som er avgjørende for vindens arbeid på overflaten, de viktigste er overflatens areal, innsjøens lengderetning i forhold til dominerende vindretninger og graden av vindbeskyttelse, det vil si om innsjøen er omgitt av beskyttende åser eller fjell.

I store innsjøer er epilimnion 12–15 meter dyp, i små og beskyttede innsjøer bare 4–6 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg