Snølopper
Snølopper på snø.
Snølopper
Av .
Lisens: fri

Snølopper er en samlebetegnelse for flere arter spretthaler. De er altså ikke lopper slik navnet kunne tilsi. Spretthalene refereres til som snølopper når de opptrer på snøen, og er synlige på grunn av deres mørke farge og høyt antall individer.

Snølopper kan forekomme i grupper på opptil 10 000 individer per m². Fenomenet oppstår når noen arter foretar vintermigrasjon over snøen, og kan ofte ses i skispor, da spretthalene fanges i gropene og antallet hoper seg opp. Pigmentene deres farger snøen blåsvart når de blir knust av skigåere.

Det er flere spretthalearter som foretar vintermigrasjon, men den vanligste i Norge er Hypogastrura socialis. Som det latinske navnet indikerer, er dette en svært sosial art, og på sommerstid lever de på små områder i tette aggregasjoner i barskog.

Migrasjon og navigasjon

For å migrere via snøen bruker spretthalene springgaffelen, et bevegelsesorgan som sitter på undersiden av kroppen og som «skyter» dyret i været. Gjennom hudskiftet på høsten utvikler Hypogastrura socialis «pigger» på springgaffelen, noe som sannsynligvis gir den et godt grep på snø. Spretthalen orienterer kroppen i forkant av hoppet, og lander med kroppen vertikalt, «limt» til snøen via analsekker. Analsekkene er utposninger på det bakerste segmentet av kroppen, og vrenges ut idet dyret skal hoppe. Ved hjelp av disse kan dyret raskt posisjonere kroppen i riktig retning for neste hopp. På våren blir piggene på springgaffelen redusert igjen gjennom hudskift.

Den effektive hoppingen gjøre at spretthaler kan migrere 200–300 meter på én dag, tross deres størrelse på noen få millimeter.

Spretthalene navigerer ved å dirigere seg selv i en spesifikk vinkel i forhold til solas posisjon. Dette har forskere vist blant annet ved å «snu sola» med et speil, hvorav spretthalene endret navigasjonen deretter. De kan også navigere når det er noe overskyet og solnedgang.

Snøen har og høy luftfuktighet, som spretthalene er avhengig av. De oppholder seg på snøoverflaten når temperaturen er 0°C eller noen få varmegrader. Spretthalene som driver vintermigrasjon kan også bevege seg vertikalt i snøen. Før vandringen har de beveget seg oppover fra jordoverflaten, og når temperaturen synker til minusgrader beveger de seg nedover i snølagene.

Spretthalene har lav dødelighet på snøen, noe som tyder på at de er trygge fra predatorer her.

Årsak

Migrasjonen over snøen er sannsynligvis spredningsbiologi. Det er den eneste muligheten spretthalene har til å transportere seg selv over en lengre strekning, på snøen kan de forflytte seg over bekker, elver, og til og med innsjøer. Ofte navigerer dyr fra samme populasjon i ulike retninger, slik at de kan danne nye populasjoner eller utveksle gener med andre populasjoner.

Snølopper i andre deler av verden

I Nord-Amerika finner vi samme fenomen, og den vanligste arten av snølopper her består av en annen art innen samme slekt: Hypogastrura nivicola.

På isbreer og snø i Alpene kan spretthaler, som oftest arten Desoria saltans, opptre på liknende måte og kalles for gletsjerloppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev anna stearn

snølopper har invadert hele områdetrundt huset mitt. Det ser ut som om snøen har endret farge. Hvor lav temperatur tåler disse? Hvor har de vært hele vinteren??

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Martini22I følge Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk er det ikke uvanlig på varme vinterdager. Les mer her:Folkehelseinstituttet http://bit.ly/ya94ZDNorsk helseinformatikkhttp://bit.ly/wkPSvl

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg