smålom
Smålom i Alaska. Arten finnes også i Norge.
Smålom
Smålomen surfer elegant på magen når den lander
Smålom

Smålom

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Smålom er en fugleart i familien lommer. Den har i vår- og sommerdrakt mørk brungrå rygg, som i motsetning til hos storlommen ikke har hvite flekker, og en mørk, rødbrun strupeflekk. På avstand kan denne strupeflekken se ut som storlommens svarte strupeflekk. Fuglene veier bare 1–2 kg, men ser ikke særlig mye mindre ut enn storlom.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Gavia stellata
Beskrevet av
(Pontoppidan, 1763)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse

Smålomen hekker i nordlige områder rundt hele Arktis. Den har avtatt betydelig i antall, men hekker i Norge ennå i høyereliggende tjern og småvann. Fra Møre/Trøndelag og nordover er den mer vanlig, særlig i kystområdene.

Levevis

Reiret, som lages i en grunn grop, plasseres langs bredden av vann. De to olivengrønne eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 26–28 dager. Ungene blir flygedyktige etter 6 uker. Smålomen er delvis trekkfugl, men mange overvintrer langs Norskekysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

smålom
Gavia stellata
Artsdatabanken-ID
3926
GBIF-ID
2481958

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg