antarktisslirenebb
Antarktisslirenebb, Chionis alba.

Slirenebb er en familie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Den hører hjemme i Antarktis og øyene rundt og ble tidligere kalt skjedenebb. Norske hvalfangerne som opererte i Antarktis, kalte dem for isryper fordi de er skinnende hvite som norske ryper i vinterdrakt. Navnet slirenebb kommer av at nebbet er dekket av en kraftig, hornete slire som dekker nesehullene ved neseroten.

Faktaboks

Også kjent som
Chionididae engelsk: sheatbill
Vitenskapelig navn
Chionidae

Denne 40 cm store hvite fuglen kan minne om ei due eller høne og er den eneste arten i selve Antarktis som ikke har svømmeføtter.

Det er to arter, antarktisslirenebb Chionis alba og maskeslirenebb Chionis minor med svart nebb og nebbparti. Begge har helhvit fjærdrakt og er på størrelse med ryper. Bena er nakne og mangler svømmehud. De har en rask, duelignende flukt.

Antarktisslirenebben finnes på Den antarktiske halvøya, på Sør-Orknøyene, Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene, mens maskeslirenebben finnes på de subantarktiske øyene i Indiahavet, så som Prince Edwardøya, Crozetøyene, Kerguelen og Heardøya.

Den hvite fjærdrakten bedrar, for slirenebbene er skikkelig åtselsetere som tar for seg av det meste. De spiser så vel døde pingvinunger og pingvinmøkk, som egg og små pingvinunger. De stjeler også mat fra pingviner, og liker seg derfor i nærheten av pingvinkolonier. De kan også ha tilhold ved hekkeplasser for albatrosser og liggeplasser for sel. De lager reir under fjellskrenter og i hull. De legger to-tre egg, men som regel er det bare en unge som vokser opp.

Når pingvinene forlater kolonien, forsvinner også mye av livsgrunnlaget for denne fuglen. Noen velger å overvintre, spesielt de som har tilhold ved forskningsstasjoner hvor det er mulig å finne mat gjennom hele vinteren, men andre trekker til Sør-Amerika eller Falklandsøyene. Det er en lang strekning for en fugl som ikke er en spesielt god flyger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

slirenebb
Chionidae
GBIF-ID
3242574

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg