skjære

Skjære

Shutterstock. begrenset

Skjære

iStockPhoto. begrenset

Skjære, fugleart i kråkefamilien. Mindre enn en vanlig bydue, men ca. 50 cm lang pga. den lange, svartgrønne halen. Resten av fjærdrakten er svart og hvit. Skjæra er utbredt med flere underarter fra Europa og Nord-Afrika til Øst-Asia. Bestandene i Nord-Amerika er nylig skilt ut som egen art (svartnebbskjære, P. hudsonia). Hekkefugl i hele Norge; har sterk tilknytning til bebyggelse. Det store kvistreiret, gjerne i høye trær, er overbygd med inngang fra siden. De 5–8 blekgrønne eggene med brune og grå flekker ruges av hunnen i 17–18 dager. Ungene forlater reiret etter 3–4 uker, ofte før de er flygedyktige. Standfugl.

Jakt i Norge

Jakt på skjære er tillatt i hele landet fra 10. august til siste dag i februar.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 0 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Kråkefamilien

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.