Sjøtunge er en fiskeart innen tungefamilien. Mer korrekt heter arten tunge. Sjøtungen er en av de mest kjente flyndrefiskene, og en av verdens dyreste matfisker. Den lever på sand- og mudderbunn i Nordøst-Atlanteren, vestlige Østersjøen og i Middelhavet.
Sjøtungen har en mild, smøraktig og søt smak, med et fast kjøtt som ikke skiver seg (mer som kjøtt). Filetene holder godt sammen og kan enkelt rulles til rulader og fylles uten at kjøttet deler seg. Egentlig enkel å filetere, men glir lett ut av hendene på grunn av det sandpapiraktige skinnet; den er glatt bare i én retning, hvis du stryker den i den andre retningen, er overflaten på huden grov.
Etter filetering er fiskeskroget ypperlig å koke kraft på. Sjøtungen kan bakes, kokes, stekes, friteres eller grilles. Sole meunière er den mest kjente retten med sjøtunge.
Sjøtunge er også feilaktig brukt som navn på smørflyndre. Tidligere ble det også helt feilaktig brukt om ferskvannsfisken Pangasius.
Kommentarer (3)
skrev Terje Dørumsgaard
svarte Leif Asbjørn Vøllestad
svarte Terje Dørumsgaard
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.